RAT IZRAELA I PALESTINE MOŽE UTICATI I NA SITUACIJU NA KiM! Svoboda: Moramo brzo reagovati da ne bi izbio još jedan konflikt!
Foto: Stefan Jokić

Predsednik Bečkog ekonomskog instituta

RAT IZRAELA I PALESTINE MOŽE UTICATI I NA SITUACIJU NA KiM! Svoboda: Moramo brzo reagovati da ne bi izbio još jedan konflikt!

Politika -

Predsednik Bečkog ekonomskog instituta i Internacionalnog instituta za mir Hanes Svoboda rekao je da svi sporovi i konflikti u svetu, pa i između Izraela i Palestine mogu imati uticaj na situaciju na Kosovu, zbog čega EU mora jednoglasno insistira na tome da Beograd i Priština pristupe sprovođenju postignutih sporazuma, uključujući i Zajednicu srpskih opština.

- Svi otvoreni konflikti, svi sporovi u nekom trenutku će ponovo početi da krvave, tako je i sa Kosovom, zato svi sporazumi moraju da budu sprovedeni, zato EU svojim jedinstvenim glasom insistira na tome, uključujući i formiranje ZSO - rekao je Svoboda.

Izrazio je zabrinutost da se može dogoditi da nakon napada na Izrael i rata koji je izbio, pitanje KiM bude ostavljeno po strani

- Zato mi ne smemo da dozvolimo da prolazi vreme, moramo odmah da reagujemo kako konflikt u nekom trenutku opet eksplodirao - istakao je.

Svoboda naglašava da rešavanje spora između Beograda i Prištine zavisi isključivo od šefova vlada koji učestvuju u dijalogu i od Evropske komisije, a ne od posrednika.

- Niti kritikujem niti hvalim Borelja i Lajčaka, rešavanje ovog spora zavisi od šefova vlada koji su u dijalogu i od Evropske komisije. Kada je reč o Evropskoj komisiji ona je dala svoje izveštaje šefovima država zemalja članica EU i oni su bili veoma jasni da sada nije vreme za rasprave i sporove, već za sprovođenje sporazuma - poručio je on.

Strane prvo moraju da se posvete sprovođenju postignutih sporazuma, i onda da imamo dogovor koje će obe strane potpisati, jer kad imate dogovor koji nije potpisan onda je to samo papir.

- Razumem srpsku stranu da je ZSO ključno pitanje i Kurti mora da reaguje u tom pogledu, ali takođe mora da deluje i Srbija u skladu sa sporazumima - zaključio je Svoboda.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track