PROŠIRENJE LISTE Crnogorska vlada izmenila ugovor o izručenju sa Srbijom
Foto: Shutterstock/Fotokon

PROŠIRENJE LISTE Crnogorska vlada izmenila ugovor o izručenju sa Srbijom

Politika -

Vlada Crne Gore je izmenila ugovor o izručenju sa Srbijom u cilju proširivanja mogućnosti da se i za krivična dela u privrednom poslovanju može dozvoliti izručenje sopstvenih državljana.

Kako se navodi u saopštenju, ugovorom koji je trenutno na snazi, u okviru krivičnih dela korupcije, za koja se može dozvoliti izručenje sopstvenih državljana, nisu predviđena krivična dela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, kao i zloupotreba ovlašćenja u privredi, a koja su predviđena Krivičnim zakonikom Crne Gore.

"Imajući u vidu značaj i učešće ovih dela kod obe strane u pogledu krivičnog gonjenja i kažnjavanja za krivična dela korupcije, nametnula se potreba izmene ugovora sa ciljem proširivanja mogućnosti da se i za ova krivična dela može dozvoliti izručenje sopstvenih državljana", rekli su iz Vlade.

Oni su naveli da su istovremeno, ta krivična dela tj. kvalifikovani oblik, dodatno značajna u pogledu borbe protiv korupcije i usled činjenice da njihovo gonjenje u Crnoj Gori spada u nadležnost Specijalnog državnog tužilaštva, kao ključne institucije u sistemu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Na ovaj način bi se otvorila mogućnost da, u predmetima za pomenuta krivična dela, Crna Gora i Srbija, kao zemlje potpisnice, mogu jedna drugoj na zahtev izručivati sopstvene državljane radi krivičnog gonjenja, odnosno izdržavanja kazne zatvora", navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track