KO JE VANG HUNING S KOJIM SE SUSREO PREDSEDNIK SRBIJE: "Učitelj države" koji savetuje sve kineske lidere poslednjih 30 godina!
Foto: Instagram Printscreen/Budućnost Srbije

NAJUTICAJNIJI ČOVEK U KINI

KO JE VANG HUNING S KOJIM SE SUSREO PREDSEDNIK SRBIJE: "Učitelj države" koji savetuje sve kineske lidere poslednjih 30 godina!

Politika -

Predsednik Si Đinping nesumnjivo je najmoćniji čovek u Kini. On, ipak, nije nužno i najuticajniji, jer ta titula pripada Vang Huningu, čoveku kojeg mnogi smatraju "sivom eminencijom" Komunističke partije Kine, čoveku koji oblikuje kinesku politiku više od trideset godina, mnogo pre nego što je Si došao na vlast.

Da nije bilo njegovog angažmana, Kina danas ne bi bila moćna kao što jeste, a bez njegovih jedinstvenih uvida, ona danas ne bi predstavljala toliku pretnju po SAD, napisao je magazin "Amerikan konzervativ".

Vang je u decembru prošle godine postao jedan od samo dvojice zvaničnika koji su ponovo postavljani u Stalni komitet politbiroa, najvažnijeg tela u toj partiji. Ukoliko je Si taj koji politike sprovodi, Vang je "alhemičar koji se bolje snalazi u senci nego pod svetlom reflektora".

Poznat i kao guoši, odnosno "učitelj države", Vang je savetovao sve kineske lidere u poslednjih 30 godina, od Đijang Cemina, preko Hu Đintaa do Si Đinpinga.

Na Vanga je posebno uticao rad poznatog francuskog filozofa Aleksisa de Tokvila, koji je sredinom 19. veka proveo deset meseci putujući po Americi i proučavajući vrline i mane njenog demokratskog sistema. I sam Vang je kao tridesetdvogodišnjak 1988. godine proveo šest meseci u toj državi.

Tri godine kasnije, objavio je knjigu "Amerika protiv Amerike", u kojoj iznosi svoja zapažanja. U njoj govori o tink-tenkovima, koje naziva "aktivnom inteligencijom", kao i o "prikrivenim krizama" koje će Ameriku pogađati u godinama koje dolaze. Neke od tih kriza su opadanje porodičnih vrednosti, mladi bez ikakvih životnih ciljeva i uzora, kao i o porast kriminala. Ta knjiga i posle više od 30 godina oblikuje kineske stavove o SAD.

Alarmiran onim što je video, Vang je predložio "novi autoritarizam" kao jedini način na koji Kina može da izbegne istu sudbinu. U eseju koji je napisao za vreme boravka u Americi, Vang je pozvao Komunističku partiju da promoviše "suštinske vrednosti", poput patriotizma i odanosti, pošto će Kina moći da napreduje samo ako bude postojao visok stepen nacionalnog jedinstva.

(Kurir.rs/RT Balkan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track