NOVI VIDICI! 4 VAŽNA SPORAZUMA: VAŽAN SUSRET LIDERA SRBIJE I KINE Trgovina bez carina, putevi i optička mreža su samo deo ugovora
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

VUČIĆ I SI

NOVI VIDICI! 4 VAŽNA SPORAZUMA: VAŽAN SUSRET LIDERA SRBIJE I KINE Trgovina bez carina, putevi i optička mreža su samo deo ugovora

Politika -

Si je izgovorio važnu rečenicu - da je naše prijateljstvo prošlo test teških vremena, sa čime sam saglasan. U uslovima nemalih pritisaka na Srbiju, naša zemlja je jedina u celoj Evropi koja se nikada nije pridružila deklaracijama koje bi kritikovale ili napadale Kinu, rekao šef države u Pekingu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji predvodi srpsku delegaciju na trećem forumu za međunarodnu saradnju „Pojas i put“, sastao se juče u Pekingu s kineskim predsednikom Si Đinpingom. U prisustvu dvojice predsednika potpisan je dokument o slobodnoj trgovini, a prethodno je srpska delegacija potpisala nekoliko bilateralnih dokumenata, o izgradnji više saobraćajnica, izvozu jabuka i modernizaciji fiksne mreže.

Čast i privilegija

Vučić je istakao da Sporazum o slobodnoj trgovini otvara nove vidike u odnosima dve zemlje, kao i da je inicijativa „Pojas i put“ donela mnogo dobrog našoj zemlji.

- Sporazum o spoljnoj trgovini je jako važan, moramo da živimo i pre ulaska u EU. Veoma je važno da proizvođači meda imaju ogromnu korist - rekao je predsednik Srbije i dodao:

- Da pokušamo i da pre maja, juna ovaj sporazum stupi na snagu. Velika stvar koja je urađena za Srbiju. Ponosan sam na to. Digitalna tehnologija, inovacije, brža saradnja i u ovim oblastima.

Aleksandar Vučić
foto: EPA/Sergei Savostyanov Sputnik K

Predsednik je rekao i da je veoma sam srećan, počastvovan i privilegovan što ima priliku da bude u Pekingu.

- Sa mnom su i ministri Vlade Srbije, što govori o poštovanju i samoj prilici da budemo tu. U svim oblastima u kojima sarađujemo beležimo napredak. Inicijativa „Pojas i put“ donela je mnogo dobrog našoj zemlji. Ponosim se našim prijateljstvom i rezultatima koje smo postigli. Hvala vam, predsedniče Si, na ličnom angažmanu na jačanju veza naših država i naroda - poručio je Vučić.

Ukazao je i da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja se nikada nije pridružila nijednoj deklaraciji protiv Kine i da je prijateljstvo dve zemlje izdržalo test teških vremana.

- Si je izgovorio važnu rečenicu - da je naše prijateljstvo prošlo test teških vremena, sa čime sam saglasan. I moram da kažem, u uslovima nemalih pritisaka na Republiku Srbiju, naša zemlja je jedina u celoj Evropi koja se nikada nije pridružila deklaracijama koje bi kritikovale ili napadale Kinu o bilo kom pitanju. I o pitanju Hongkonga, Tibeta, Sindana, Tajvana ili bilo kog drugog, uvek smo bili na strani Kine, politici jedne Kine i tako će i ostati. Ponosan sam i na naše prijateljstvo, na to što uvek ukazujete poštovanje prema jednoj brojčano maloj zemlji kao što je Srbija i na tome smo vam beskrajno zahvalni - naglasio je Vučić.

Podrška za KiM

On je istakao i da su naišli na apsolutno razumevanje kineskih prijatelja kada je u pitanju KiM i rekao da je zamolio Kinu za još investicija.

- Kina strahovito napreduje u investiranju u našu zemlju, kao i mnoge azijske zemlje. Imao sam razgovore s Vilijamom Rutom, predsednikom Kenije. Imali smo baš dug razgovor i mislim da smo se razumeli o pitanju poštovanja. Nadam se da će uskoro doći u našu zemlju. Nadam da će nam doći i indonežanski predsednik - rekao je Vučić.

On je napomenuo i da je resorni ministar Goran Vesić imao važne razgovore o infrastrukturi.

- Ta vrednost će na kraju ispasti ne manje od 3,5 milijardi evra. Mi smo u jednoj Kini uspeli da pronađemo finansijera za ovaj put od Beograda do Kikinde, kao i Beograd - Zrenjanin - ukazao je Vučić.

Predsednik je istakao da je najvažnije da gledamo kako da razvijamo našu zemlju.

- Težak i naporan rad, to je ono što donosi prosperitet i ono na šta možemo da se oslonimo. Da bismo opstali kao zemlja koja jedina nije u NATO u našem okruženju i koja i ne izražava želju da bude, moramo da gradimo prijateljstva, da nikoga ne ugrožavamo i da imamo dovoljno snage da sebe sačuvamo - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić
foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Politički mislilac savremene Kine

Vučić se sastao i sa Vang Huningom, predsedavajućim 14. nacionalnog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije i članom stalnog komiteta Politbiroa CK KP Kine. Kako je ranije rekao, Huning je najznačajniji politički mislilac savremene Kine.

- Kao i prošlog puta kada smo se sastali, i ovoga puta ću moći mnogo da naučim od vas - naveo je Vučić.

Inače, sastanku dvojice predsednika i potpisivanju sporazuma prisustvovali su ministri Siniša Mali, Tomislav Momirović, Ivica Dačić, Miloš Vučević, Maja Gojković, Goran Vesić, Bratislav Gašić, kao i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović.

SA UČESNICIMA FORUMA

Nadam se da ćemo ugostiti Sija u Srbiji

Pred sastanak s kineskim predsednikom predsednik Vučić je na Instagramu objavio zajedničku fotografiju sa zvanicama na forumu „Pojas i put“.

- Posebno draga fotografija s predsednikom NR Kine Si Đinpingom i ostalim zvanicama. Kinesko gostoprimstvo je nadaleko poznato, a lična prijateljstva su posebna privilegija. Zato se nadam da ćemo uskoro ponovo imati čast da ugostimo u Srbiji našeg dragog prijatelja, predsednika Sija - napisao je Vučić.

ŠTA JE SVE POTPISANO

  • Sporazum o slobodnoj trgovini, srednjeročni akcioni plan za implementaciju inicijative „Pojas i put“ od 2023. do 2025.
  • Memorandum o razmeni i saradnji u oblasti ekonomske razvojne politike
  • Sporazum o imenovanju Banke Kine za klirinšku banku za razmenu kineskih juana
  • Sporazum za usaglašavanje izvoza jabuka iz Srbije
  • Tri komercijalna ugovora s kineskim kompanijama u infrastrukturi i saobraćaju
  • Komercijalni ugovor o trećoj fazi modernizacije fiksne mreže

U VUČIĆEVU ČAST SRPSKE PESME NA VEČERI

„Osam tamburaša“, „Tamo daleko“...

Aleksandar Vučić
foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Na večeri kod kineskog predsednika Si Đipinga u čast predsednika Vučića orkestar je odsvirao pesmu „Osam tamburaša s Petrovaradina“, kao i „Tamo daleko“. Predsednik je inače u Pekingu dočekan sa svim državnim počastima, a prekjuče je na Instagramu objavio i fotografije koje je opisao kao najlepši doček, a reč je o kineskim mališanima koji su pripremili poseban program.

ŠTA PREDVIĐA SPORAZUM O SLOBODNOJ TRGOVINI

Prolaz za čak 10.412 srpskih proizvoda

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine uključuje 10.412 srpskih i 8.930 kineskih proizvoda. Na većinu proizvoda od maja ili juna 2024, kada ugovor stupi na snagu, više nećemo plaćati međusobne carine, a samo neki od proizvoda su srpska jabuka, šljiva, breskva, sojino ulje, suva malina, pivo, voda, kisela voda, farmaceutski i industrijski proizvodi, vino i rakija. A prema najavi predsednika Vučića, u narednih pet godina ići će se s godišnjim spuštanjem carine od po 20 odsto, te će bescarinsko trgovanje vinom biti moguće tek na kraju tog perioda. U slučaju rakije, na primer, period će biti duži.

ZNAČAJ

Vrednost četiri milijarde evra

U Pekingu je juče potpisan niz ugovora i sporazuma - tri komercijalna ugovora s kineskim kompanijama u vrednosti od četiri milijarde evra, a u sklopu kojih je ugovorena izgradnja oko 300 kilometara novih puteva, kao i kupovina pet kineski brzih vozova; ugovor o izgradnji auto-puta između Beograda, Zrenjanina i Novog Sada, koji će biti dug 105 kilometara; sporazum za usaglašavanje izvoza jabuka iz Srbije; ugovor o trećoj fazi modernizacije fiksne mreže s kineskom kompanijom „Huavej“, kao i memorandum o saradnji u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i upravljanja u vanrednim situacijama.

KRATAK RAZGOVOR

Video sam Putina, puca od samopouzdanja

Predsednik Vučić je rekao i da je kratko razgovarao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Video sam predsednika Putina, kratko smo razgovarali. Vidim da on puca od samopouzdanja i da je imao važan sastanak sa Sijem i Orbanom - rekao je Vučić.

štampano izdanje 18.10.2023.
foto: Kurir

Kurir.rs/ Ivana Žigić

Bonus video:

03:30

OD KINE MOŽEMO KUPITI JEDNO DRAGOCENO ZNANJE! Ekonomski stručnjak o manevru kojim je Kina prestigla Ameriku pomoću nje same!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track