LOPOVLUK! Dveri izvlačile državne milione iz Rudarskog basena "Kolubara" za svoje političke projekte
Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC, Shutterstock

crno na belo

LOPOVLUK! Dveri izvlačile državne milione iz Rudarskog basena "Kolubara" za svoje političke projekte

Politika -

Boško Obradović je svoju političku stranku Dveri podizao novcem iz javnih preduzeća Srbije, otkriva Kurir. Obradović je u politički aktivizam zakoračio zahvaljujući milionskim donacijama koje su mu stizale iz Rudarskog basena "Kolubara" iz Lazarevca, i to dok je to preduzeće grcalo zbog gubitaka, a Dveri bile tek desničarsko udruženje sa skromnim društvenim angažmanom.

Malverzacije

Dokumenti do kojih je došao Kurir nedvosmisleno pokazuju da je do 2011. Srpski sabor Dveri, organizacija koja je bila preteča današnje političke stranke koju vodi Obradović, dobijao uplate iz RB "Kolubara".

Kolubara
foto: Printscreen

Tadašnji predsednik Skupštine "Kolubare" Dragan Tomić, kasnije hapšen zbog malverzacija u tom javnom preduzeću, potpisao je 23. aprila 2008. godine odluku kojom se "odobrava uplata finansijskih sredstava Udruženju Srpski sabor Dveri - Beograd, u iznosu od 1.000.000 dinara, na ime tekućih troškova Udruženja". Druga odluka Tomića u koju smo imali uvid potpisana je posle samo mesec dana (23. maja), ali sa znatno većim iznosom - 1,7 miliona otišlo je u kasu Dveri. Zanimljiva je i svrha ove finansijske injekcije iz javnog sektora u ovo udruženje. Kako se navodi u odluci Tomića, ovaj novac je uplaćen "na ime troškova realizacije akcije 'Prva javna rasprava o EU - Kosovo iznad EU - OSTAĆE NAŠE (sve što niste znali o EU, u svetlu Kosova i Metohije)'".

Kolubara, Dokumenta
foto: Printscreen

Ovaj sumanuti potez državnog gubitaša da donacijama obasipa jedno od milion udruženja zaista je bio presedan, a potpuno novu dimenziju dobija s protokom vremena. Naime, kad se sad sagledaju pozicija Boška Obradovića i njegove političke ambicije da zauzme poluge vlasti, onda pomenuti rani radovi mogu da daju sasvim jasnu sliku o kakvom se političaru radi. Ako neko, dok je praktično niko i ništa, može da zažmuri na uzimanje državnih para kad se one slivaju u njegov džep, kako onda verovati da neće biti još beskrupulozniji i nezajažljiviji kad kojim slučajem osvoji pozicije vlasti? Nije se Obradović ni tad pitao kako je gubitaško javno preduzeće moglo da mu bude sponzor i da daje milionske donacije za njegov trećerazredni aktivizam protiv evrointegracija Srbije.

Priznao

Podsetimo, velika afera sa zloupotrebama u "Kolubari", otkrivena 2011. godine, osvetlila je i ulogu Dveri kao organizacije koja je bila na platnom spisku ovog javnog preduzeća. Tada je "Insajder" otkrio velike mahinacije u RB Kolubara, preduzeću koje posluje kao deo Elektroprivrede Srbije. Posebno su bili zanimljivi podaci o izdvajanjima iz "Kolubare" na ime donacija i sponzorstva, koja su počela drastično da rastu posle 2004. godine, kad je direktora firme postavila tada vladajuća Demokratska stranka Srbije. Među onima koji su 2011. dobili najveće donacije nalazi se desničarsko udruženje Srpski sabor Dveri, kojem je tada dato 4,2 miliona dinara.

Boško Obradović
foto: kurir tv

Tadašnji direktor "Kolubare" Vladan Jovičić pravdao se tvrdnjom da je odluku za takve iznose mogla doneti samo Skupština privrednog društva, na čijem čelu je u periodu od 2008. do 2009. godine bio Dragan Tomić - čovek koji je državnim parama sponzorisao Dveri još 2008.

Boško Obradović je tada priznao da su Dveri izvlačile pare iz "Kolubare", ali se pravdao da su pre 2011. bili nevladina organizacija.

- Nismo se u tom smislu bavili politikom. Kandidovali smo se kod različitih državnih organa i ministarstava i javnih preduzeća s našim projektima. Tako smo iz budžeta "Kolubare" koji je izdvojen za takve vrste projekata, i za druge, ne samo za nas, dobili finansije - rekao je Obradović u Skupštini Srbije u februaru ove godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja