PROKOP U BROJKAMA Više od 20 projektantskih kuća osmišljavalo izgled velelepne zgrade: Na video bimu i znakovni jezik (FOTO)
Foto: Nemanja Nikolić

PROKOP U BROJKAMA Više od 20 projektantskih kuća osmišljavalo izgled velelepne zgrade: Na video bimu i znakovni jezik (FOTO)

Politika -

Beograd je dobio novu zgradu železničke stanice "Beograd centar".

Nova zgrada specifična je po mnogo čemu, a primena veštačke inteligencije i prevođenje znakovnog jezika, samo je jedan od inovativnih proizvoda i usluga koje se koriste na novoizgrađenoj zgradi železničke stanice.

Odlukom Vlade Srbije, 2020. godine projekat izgradnje proglašen je proglašen kao jedan od prioritetnih. Objekat se svečano otvara i pušta u rad osam meseci nakon što je najavljeno, baš na Dan oslobođenja Beograda.

Prokop, Aleksandar Vučić
foto: Nemanja Nikolić

Više od 20 projektantskih kuća bilo je angažovano da osmisle izgled zgrade. Oko 220 radnika, u proseku, svakog dana je bilo na gradilištu tokom 438 dana gradnje.

Prokop, Aleksandar Vučić
foto: Nemanja Nikolić

Zgrada je visoka 26 metara, dužina krovne konstrukcije je 80 metara podužno i 63 metra poprečno.

Višem od 700 tona čelika i 24 kilometra čeličnih profila ugrađeno je u temelje zgrade.

Da siđu na niži sprat, gde se nalaze stanični peroni, putnicima će pomagati 12 pokretnih stepenica i 10 liftova.

1 / 7 Foto: Nemanja Nikolić

U stanicu je, kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uloženo ukupno 81,2 miliona evra.

Pored brojnih komercijalnih sadržaja, svoj pult na novoj stanici imaće i Turistička organizacija Srbije.

Kroz Prokop trenutno prolazi 300 vozova, dok je 2018. godine, kada je postala glavna stanica, prolazilo 200 vozova, što dokazuje da sve više ljudi putujue vozom.

Od početka godine, vozom se prevezlo gotovo šest miliona putnika i očekuje se da će taj broj do kraja godine premašiti sedam miliona.

Prokop, Aleksandar Vučić
foto: Nemanja Nikolić

Obilazeći novootvorenu staničnu zgradu, Vučić je podsetio da je izgradnja počela još 1978. godine i da se već tada osećala kriza i da su radovi na izgradnji zbog toga trajali dugo, a kako je rekao, potpuno su obustavljeni 2001. godine kada je, dodao je, počeo težak period za srpski privredu.

- Mi smo nastavili izgradnju sa, neki će reći, nevelikim kuvajtskim kreditom od 20 miliona. Imaćemo i šatl voz, koji će ići najverovatnije prema sajmu. To će biti dužine 900 metara samo, ali želimo da napravimo to na najbolji mogući način - rekao je Vučić i istakao da će spajanjem sa metroom, Srbija biti potpuno drugačija zemlja.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track