RAZVOJNI PUT JEDNOG TERORISTE: Albanac na suđenju u Hagu objasnio kako je iz hrvatske vojske prešao u ZLOČINAČKU OVK
Foto: Youtube/refsdalmedia/Kosovo Online

RAZVOJNI PUT JEDNOG TERORISTE: Albanac na suđenju u Hagu objasnio kako je iz hrvatske vojske prešao u ZLOČINAČKU OVK

Politika -

U Specijalizovanim većima Kosova u Hagu na suđenju Pjetru Šalji, peti svedok odbrane Mark Šalja poručio je da je bio pripadnik vojski Jugoslavije i Hrvatske, pre nego što se u martu 1999. priključio OVK.

Šalja nije fizički prisutan na sednici, ali svedoči putem video linka.

Šalja, koji ima hrvatski i pasoš tzv. Kosova, opisao je kako se pridružio OVK.

On je naveo da je posle srednje škole završio Vojnu akademiju u Beogradu, gde je proveo dve godine, a zatim se dve godine školovao u Sarajevu. Po završetku Vojne akademije raspoređen je na službu u Hrvatsku u mestu Gospić i tamo je započeo svoju oficirsku karijeru, od avgusta 1985. do avgusta 1991.

"Do 1991. godine bio sam pripadnik Vojske Jugoslavije, ali tada su počele te borbe... Hrvatsku su napale jugoslovenska i srpska vojska, a onda sam napustio jugoslovensku vojsku i pridružio se Hrvatskoj.

"Kada sam ženu i kćerku sa Kosova prebacio u Švajcarsku, stupio sam u kontakt sa nekim pretpostavljenima i pristao da se vratim na hrvatsku liniju i posle tri meseca otišao sam u hrvatsku vojsku negde oko 1992. godine. Tu sam bio do marta 1999, kada su se stekli uslovi da napustim tu vojsku i pristupim OVK”, rekao je Šalja.

Naveo je da je tada iz Hrvatske otputovao u Sloveniju, u Ljubljanu.

"U Ljubljani sam se sastao sa nekim mojim kolegama koji su odlučili da se pridruže OVK i iz Ljubljane smo otputovali u Tiranu u Albaniji. Tu smo se smo se sreli i sa drugim ljudima iz OVK i polako je počelo moje angažovanje. Nekoliko dana smo bili stacionirani tamo, u stanu ili malom hotelu, i čekali smo ekipu, koja je došla sa Kosova”, rekao je svedok Šalja.

Posle OVK, Šalja je radio u Ministarstvu odbrane Kosova, a prethodno je bio pripadnik tzv. Kosovskih odbrambenih snaga od kraja 1999. godine.

"Bio sam u Resoru bezbednosti, zatim sam prešao u kabinet ministra, bio sam njegov politički savetnik", rekao je svedok.

(Kurir.rs/Kosovo Online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track