STANO: Vučić i Kurti pozvani u Brisel 26. i 27. oktobra, bez zajedničkog sastanka sa predstavnicima EU
Foto: Printscreen/Youtube

STANO: Vučić i Kurti pozvani u Brisel 26. i 27. oktobra, bez zajedničkog sastanka sa predstavnicima EU

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Albin Kurti pozvani su da se sastanu u Briselu 26. i 27. oktobra na marginama samita lidera EU, izjavio je danas portparol EU Peter Stano.

On nije mogao da potvrdi da li će doći do zajedničkog susreta, ali je podvukao da je poziv liderima upućen kako bi oni prvo obavili razgovore sa evropskom stranom "u znak podrške dijalogu", kao i o putu napred u procesu primene dogovora o putu ka normalizaciji odnosa, prenosi Radio slobodna Evropa.

Prema izvorima EU, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti prihvatili su poziv na razgovore u Briselu.

Prema rečima Stana, razgovori specijalnog predstavnika Lajčaka u Beogradu i Prištini tokom vikenda bili su fokusirani na to kako unaprediti implementaciju Ohridskog sporazuma, jer "nema planova da se on zameni".

- Razgovarano je o različitim predlozima i idejama od kojih su neki od u pisanoj formi i ti razgovori će se nastaviti. To uključuje moderan evropski predlog statuta Zajednice opština sa srpskom većinom - rekao je portparol EU.

-Očekujemo brzu akciju strana kako bi pokazale da su posvećene nastavku procesa normalizacije, ispunjavanjem svojih obaveza iz dijaloga i iz Sporazuma o putu ka normalizaciji, kao i svih prethodnih sporazuma, bez preduslova ili odlaganja - poručio je Stano.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da očekuje da će za dva do tri dana ponovo ići u Brisel na razgovore sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, ali da o tome za sada ne može više da govori jer je takav dogovor.

Kurir.rs/RTS/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track