NA KOSOVU UNIŠTENO VIŠE OD 10.000 SRPSKIH NADGROBNIH SPOMENIKA: Tu je poslednji Srbin iz sela Suvi Do sahranjen 1953.
Foto: Printscreen Kosovo online

Dvadeset Srba podnelo je u sredu krivične prijave

NA KOSOVU UNIŠTENO VIŠE OD 10.000 SRPSKIH NADGROBNIH SPOMENIKA: Tu je poslednji Srbin iz sela Suvi Do sahranjen 1953.

Politika -

Od 1999. godine do danas, na Kosovu uništeno je najmanje 10.000 srpskih nadgrobnih spomenika povodom prekopavanja srpskog pravoslavnog groblja u Severnoj Mitrovici.

Kako prenosi list, reč je o groblju na kom je poslednji Srbin iz sela Suvi Do sahranjen 1953. godine. Dvadeset Srba podnelo je u sredu krivične prijave kosovskoj policiji zbog uništavanja srpskog groblja i nadgrobnih spomenika.

Zamenik direktora Kosovske policije Veton Eljšani rekao je da su jedinice nadležne za teška krivična dela, tokom jučerašnjeg dana obustavile sporne radove nepoznatog izvođača na pomenutom groblju.

"Deo gde su započeti radovi je ograđen žutom trakom, a sve dalje aktivnosti su odlukom tužioca prekinute", potvrdio je on za Politiku.

Dodao je da je upoznat sa prijavom Srba koja je uručena policajcima u stanici "Sever".

Sagovornik "Politike", koji je iz bezbedonosnih razloga govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da je ovakvo postupanje teško krivično delo i po Ustavu Kosova i po članu 413. kosovskog krivičnog zakona, koji se odnosi na skrnavljenje grobalja i leševa.

"Albanci su prekopali groblje, oskrnavili grobove koji datiraju još iz srednjeg veka", rekao je sagovornik "Politike" i dodao da će Srpska pravoslavna crkva izaći na teren, podneti krivičnu prijavu i na osnovu katastarskih knjiga dokazati da se ušlo u posed crkve.

Kurir.rs/Kosovo online

Bonus video:

01:25

UŠLI SMO NA KOSOVO I ODJEDNOM ČULI DA JE SRUŠEN MOST Tatiana otišla da peva u Gračanicu, TO JE URADILA ZBOG JEDNE OSOBE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track