OBRAĆANJE PREDSEDNIKA Za nas priznanje Kosova nije pitanje! Znamo šta su naše obaveze iz dijaloga i šta je protivno našem Ustavu
Foto: Kosovoonline, Nenad Kostić, Instagram/buducnostsrbijeav

posle sastanka sa ursulom fon der lajen u palati srbija

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA Za nas priznanje Kosova nije pitanje! Znamo šta su naše obaveze iz dijaloga i šta je protivno našem Ustavu

Politika -

* Srbija zna svoje obaveze, ali zna i šta ne može da učini suprotno svom Ustavu, naglasio je Vučić rekavši da su na našem putu ka EU dve prepreke: pitanje KiM i sankcije Rusiji

* Razgovaraćemo ceo dan i celo veče, i u četiri oka i za večerom, najavio je predsednik uoči današnjeg susreta

* Predsednik sačekao Fon der Lajen na aerodromu: Dobro došla, očekuju nas celodnevni razgovori

* EU nam je vodeći trgovinski partner s kojim radimo sve transportne projekte pa kad se završi pruga Sofija-Istanbul od Niša do Istanbula stizaće se za 5, a od Beograda za 7 sati

BEOGRAD - Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen stigla je danas, nešto pre 13 časova u Beograd, gde ju je na aerodromu sačekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ona će se sresti i sa premijerkom Anom Brnabić a kako je najavljeno iz Predsedništva, Vučić i Fon der Lajen imaće najpre tet-a-tet razgovor u Palati Srbija, a zatim i sastanak sa članovima dveju delegacija.

1 / 9 Foto: Nenad Kostić

14.35 - Za nas priznanje nezavisnosti Kosova nije pitanje i to sam bezbroj puta rekao. Za Srbiju je jasno šta ne može da učini protivno Ustavu. - Mi znamo šta su naše obaveze iz dijaloga i spremni smo da ih ispunimo, ali moram da ukažem na jednu stvar a to je činjenica da 11 godina pre svih sporazuma Priština je imala samo jednu obavezu - da uspostavi ZSO i to nije učinila, naglasio je Vučić.

Vučić je kazao nakon sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, da Srbija zna svoje obaveze, ali i da zna šta ne može da učini suprotno svom Ustavu. Vučić je novinarima nakon tog sastanka rekao da je predsednici Evropske komisije ponovio stav koji je nedavno izneo i u Briselu, na sastanku sa liderima evropskih zemalja.

"Srbija je posvećena očuvanju mira i stabilnosti. Srbija zna svoje obaveze i u skladu sa dogovorenim će svoje obaveze da ispunjava", rekao je predsednik Srbije. Naveo je da je Srbija sve partnere odavno upoznala šta je njen stav i šta može da ispuni, a šta ne, naglašavajući da ta pozicija Srbije ostaje ista.

"Mi znamo, da ponovim još jednom, šta je to Srbija prihvatila, a i o čemu smo govorili, raspravljali i donosili zaključke u Skupštini Srbije i u skladu sa tim odgovorno i ozbiljno ćemo se ponašati u ispunjavanju svojih obaveza", rekao je Vučić. Dodao je da će Srbija ispunjavati svoje obaveze, "očekujući da neki drugi ispune svoje obaveze koje je trebalo da ispune pre 11 godina".

Vučić je kazao da su na našem putu ka EU dve prepreke: pitanje KiM i sankcije Rusiji.

1 / 13 Foto: screenshot Video Plus

14.30 - Predsednik Vučić: Najveći problemi Srbije na putu ka EU - Kosovo i Metohija i sankcije Rusiji. Pitanja Kosova i uvođenja sankcija Rusiji su dva najveća problema Srbije na putu ka Evropskoj uniji - izjavio je danas predsednik Srbije. "Jedna je činjenica naša neusaglašenost u potpunosti sa spoljnom politikom EU, odnosno neuvođenje sankcija Rusiji, a drugo pitanje je naš odnos sa Prištinom. Ja ću verovatno biti subjektivan, čini mi se ne sasvim subjektivan, ako kažem da veći deo krivice tu nije na našoj strani", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka u Beogradu.

Naveo je da je Fon der Lajen prenela da Evropska komisija očekuje Srbiju u članstvu EU i da joj je tamo mesto, ali da sve zavisi od zasluga i dodao da će Srbija nastaviti i pokušati da ubrza svoj evropski put.

"Nama ostaje da zasučemo rukave i pokušamo da uradimo sve što nije direktno u suprotnosti s našim vitalnim i nacionalnim interesima", rekao je Vučić. Naveo je da na evropskom putu ostaje da se obave reforme u demokratskom i pravosudnom sistemu Srbije i da je potrebno još mnogo toga da se uradi. Vučić je kazao da je sa Fon der Lajen razgovarao i o nedavnim izmenama medijskih zakona u Srbiji, navodeći da evopski partneri Srbije, kao i predsednica Evropske komisije, smatraju da su to "pozitivni koraci".

Aleksandar Vučić, Ursula fon der Lajen
foto: screenshot Video Plus

14.20 - Obraćanje predsednika posle sastanka sa Ursulom fon der Lajen. Vučić je na početku objasnio da su razgovori sa Fon der Lajen i delegacijom bili dobri, te naglasio da nam je EU vodeći trgovinski partner, ali i da je Srbija njima vodeći trgovinski partner s područja Zapadnog Balkana sa učešćem od 50 odsto. Znači, Srbija 50 odsto, i isto toliko svi ostali.

- Mi smo danas čuli ohrabrujuće reči predsednice Lajen u planu za rast ako se mi budemo držali svojih obaveza, a to su velike pare. Danas sa EU radimo mnogo važnih projekata, a dobro je i da ljudi u Srbiji znaju i za bespovratna sredstva, rekao je Vučić koji je naglasio da sve transportne projekte radimo sa EU. Dodao je i da za par dana treba da bude završen interkonektor s Bugarskom, a da uskoro kreće i rad na putevima kod Dimitrovgrada uz podršku EU.

Od Niša do Istanbula za 5, a od Beograda za 7 sati

Podsetio je na projekat pruge od Sofije do Istanbula koji kad bude završen moći će od Niša do Istanbula da se stigne za pet sati a od Beograda za sedam sati.

EU ubedljivo prvi ekonomski partner Srbije po svim parametrima: Gasni interkonektor sa Bugarskom do kraja novembra

Gasni interkonektor sa Bugarskom, koji se gradi uz značajnu podršku EU, biće otvoren do kraja novembra, kazao je predsednik i dodao: - Imali smo veoma dobre razgovore danas i imaćemo ih ceo dan. Zadovoljan sam zbog toga, jer dolazak predsednice EK u Beograd je za našu zemlju od ogromnog značaja. EU je ubedljivo prvi ekonomski partner Srbije po svim prametrima. - Sa EU ostvarujemo čak dve trećine izvoza roba, polovinu izvoza usluga i tri petine svih stranih direktnih investicija - rekao je Vučić. Naglasio je da u razvoju energetske infrastrukture radimo sa EU.

- Očekujemo da za 15 dana bude završen gasni interkonektor sa Bugarskom, a sa svim dozvolama otvoren za manje od mesec dana, do kraja novembra - rekao je Vučić i naglasio da smo za taj projekat dobili značajne grantove i ogromnu podršku od EU. To je za nas veoma značajno za diverzifikaciju gasnog snabdevanja - dodao je predsednik.

Predsednik joj se zahvalio što je došla u Beograd ali i zato što prethodna dva puta nije bila u Beogradu nego je posetila jug Srbije.

Obraćanje Ursule fon der Lajen

Predsednica EK zahvalila se na dočeku, a zatim je ukazala na važnost saradnje EU sa Srbijom rekavši da je naša zemlja jedan od najizglednijih kandidata za prijem u EU.

Govorila je o Planu rasta za Zapadni Balkan prethodno najavivši paket od 30 milijardi evra koji bi zemlje Zapadnog Balkana mogle da dobiju. Kad je reč o Planu rasta, rekla je da je to velika šansa za zemlje Zapadnog Balkana kad je reč o privlačenju stranih investicija i otvaranju radnih mesta. Pomenula je i tragične događaje u Banjskoj pa pozvala na nastavak dijaloga, kako je rekla, "Kosova i Srbije", pod okriljem EU.

"Srbija mora da počne da sprovodi sporazume iz dijaloga"

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Beogradu da Srbija mora da počne da sprovodi sporazume postignute u dijalogu s Kosovom, a Kosovo da osnuje Zajednicu srpskih opština, istakvši da je to neophodan preduslov za evropski put. Fon der Lajen je na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekla da je nasilni napad 24. septembra na severu Kosova neprihvatljiv i da počinioci moraju da budu privedeni pravdi i da snose odgovornost.

Predsednica Evropske komisije nije ponovila da Srbija mora da prihvati de fakto priznanje Kosova, što je juče izjavila u Prištini, ali je odgovarajući na pitanje novinara rekla da se radi o sprovođenju Ohridskog sporazuma.

"Sporazum predviđa različite korake koji uključuju priznanje dokumenata i institucija od strane Srbije, a sa druge strane ide uz osnivanje Asocijacije opština sa srpskom većinom što treba da realizuje Kosovo. To će utrti put ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i neophodan je preduslov za evropski put", izjavila je Fon der Lajen.

Ona je ponovila da se proces proširenja, koje je na vrhu agende EU, zasniva na zaslugama i da i EU i zemlje kandidati treba da se pripreme za proširenje da bi se iskoristio zamah koji postoji.

"Ohrabrujuće reči predsednice Fon der Lajen: Očekujemo značajnu finansijsku podršku"

- Mi imamo ogroman broj projekata zajedno sa EU. Mi smo danas čuli ohrabrujuće reči predsednice Fon der Lajen iz plana za rast. Gde očekujemo veoma značajnu finansijsku podršku, ako se mi budemo držali svojih obaveza, razume se, gde bi jedna trećina trebalo da bude za budžet... To nije mali novac za nas. Formiranje jedinstevog reigonalnog tržišta, a zatim učešće u evropskom tržištu za nas je prioritet i mi to smatramo velikom koristi za sve naše građane - naglasio je Vučić i dodao da Srbija sa Evropskom unijom radimo mnogo važnih projekata, posebno u oblasti infrastrukture - naročito u oblasti energetske i transportne infrastrukture.

13.25 - Predsednik Srbije sastao se s Fon der Lajen u Palati Srbija. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen koja boravi u četvorodnevnoj poseti zemljama Zapadnog Balkana. Vučić i Fon der Lajen prvo će razgovarati na tet-a-tet sastanku, a nakon toga slede razgovori dve delegacije. Predsednica Evropske komisije će se u toku dana, prema najavama, sastati i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Aleksandar Vučić, Ursula fon der Lajen
foto: Nenad Kostić

Posle sastanka u četiri oka usledio je susret dveju delegacija.

1 / 8 Foto: Nenad Kostić

13.00 - Predsednik Srbije dočekao Ursulu fon der Lajen na beogradskom aerodromu. "Dobro došla, očekuju nas celodnevni razgovori u kojima ću iskazati svaku vrstu zahvalnosti EU na pomoći i podršci koju nam je pružila, u nadi da će Srbija imati snage da ispuni svoje pristupne obaveze i postane deo porodice evropskih naroda", objavio je predsednik na zvaničnom Instagram nalogu Budućnost Srbije.

Vučić je sinoć izjavio da će tokom celog dana imati razgovore sa Fon der Lajen o svim važnim pitanjima za Srbiju.

Imaćemo razgovore sutra tokom celog dana i celo veče. Osim zvaničnih razgovora, i onoga što saopštimo javno, imaćemo razgovore u četiri oka i posle za večerom o važnim pitanjima za Srbiju”, rekao je on na TV Hepi.

Fon der Lajen u Beograd dolazi u okviru četvorodnevne posete Zapadnom Balkanu koju je počela u nedelju u Skoplju, a kako bi predstavila detalje Plana rasta EU za region.

Ona je juče boravila i u Prištini gde je na konferenciji za novinare sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani zatražila da Kosovo pruži priliku formiranju ZSO, a Srbija da prihvati de fakto priznanje Kosova.

Fon der Lajen se prethodno u Skoplju sastala sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim i premijerom Dimitrom Kovačevskim gde je ponovila da EU planira da pomogne zemljama Zapadnog Balkana da ostvare reforme neophodne za integraciju u evropski blok investicijom od šest milijardi evra.

Fon der Lajen pre podne je boravila u Crnoj Gori, a balkansku turneju završiće sutra u Bosni i Hercegovini.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track