STIDE SE SAVEZNIŠTVA SA SRBIJOM? Ambasade Francuske i Nemačke otkrile zašto je pomeren spomenik srpskim herojima
Foto: Kosovo Online

STIDE SE SAVEZNIŠTVA SA SRBIJOM? Ambasade Francuske i Nemačke otkrile zašto je pomeren spomenik srpskim herojima

Politika -

Ambasade Francuske i Nemačke na tzv. Kosovu saopštile su danas da je na njihovu inicijativu pomerena spomen ploča palim srpskim vojnicima u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu na vojnom pravoslavnom groblju u Prištini, kako bi na to mesto bila postavljena nova u znak sećanja svim nastradalim borcima između 1912. i 1918. godine.

U saopštenju se navodi da su francuski i nemački ambasadori 11. novembra na vojnom groblju zajedno odali počast svojim palim vojnicima.

- Ovaj Dan označava kraj Prvog svetskog rata i kao što su podvukli ambasadori Gero i Rode u svom izjavama, zajedničko odavanje počasti našim vojnicima koji su tada bili neprijatelji nosi snažnu poruku pomirenja. To je i Dan francuskih veterana, dan sećanja na sve naše vojnike koji su izgubili svoje živi na dužnosti. Poslednjih godina, a posebno 2022., ova zajednička francusko-nemačka ceremonija bila je okaljana polemikom u pojedinim medijima na Kosovu zbog ploče kojom se odaje počast srpskim vojnicima koji su nastradali između 1912. i 1918. Srbija i Francuska su bile saveznice tokom Prvog svetskog rata - navodi se u saopštenju.

Ovo polemika je, kaku ukazuju, bila nedostojna sećanja svih vojnika, francuskih, nemačkih i srpskih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu, ali i 18 francuskih vojnika koji su poginuli tokom služenja Kfora u zaštiti svih zajednica na Kosovu.

Postavljena je nova ploča koja podseća na žrtvu svih francuskih vojnika na Kosovu na inicijativu Ambasade Francuske, a potom je, kako navode iz Ambasada, ploča u znak poštovanja srpskim vojnicima pomerena samo nekoliko metara, uz najveće poštovanje nakon obaveštenja Opštine.

- Ova ploča ostala je potpuno vidljiva na istoj lokaciji, kao što svako može da vidi na licu mesta i na priloženoj slici. Ambasade Francuske i Nemačke su razočarane što je ovaj gest pogrešno protumačen i dat uspon do političke eksploatacije. Ambasada Francuske izrazila je zabrinutost i u kontaktu je sa vlastima. Nastavićemo da odajemo počast svim poginulim vojnicima tokom Prvog svetskog rata - poručuju iz Ambasada.

(Kurir.rs/Kosovo Online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track