ZAVRŠEN SASTANAK PREDSEDNIKA VUČIĆA I LAJČAKA Petković: Za dva dana idemo u Brisel, sledi nastavak razgovora
Foto: Beta/Miloš Miškov

ZAVRŠEN SASTANAK PREDSEDNIKA VUČIĆA I LAJČAKA Petković: Za dva dana idemo u Brisel, sledi nastavak razgovora

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Nakon sastanka medijima se obratio direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

- Razgovor Vučića i Lajčaka je bio vrlo ozbiljan, predsednik Vučić je detaljno i argumentovano upoznao Lajčaka sa težinom situacije sa kojom se suočavaju Srbi na KiM i dao podatke i činjenice o dnevnoj ugroženosti Srba i eskalatornim potezima Kurtija. Razgovarali smo i o ZSO, to je ključna i najvažnija tema, pre svega za srpski narod na KiM.

Aleksandar Vučić, Miroslav Lajčak, Vučić Lajčak
foto: Beta/Miloš Miškov

- Deeskalacija na terenu je neophodna, potrebna je da se vidi normalnost života na severu KiM koja se ugrožava svaki dan. Ali je bitno i to što konačno ulazimo u razgovore o statutu ZSO, kao i izvršna ovlašćenja koja ona ima u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine. Beograd ima puno pravo da finansira te insitucije - naveo je on.

Miroslav Lajčak, Petar Petković
foto: Beta/Milan Obradović

- Bilo je reči i o svim drugim temama u okviru onih sporazuma koji su potpisani ili dogovoreni u dijalogu Beograda i Prištine. Beograd nikad nije bežao od razgovora i dijaloga, uvek smo insistirali na dijalogu i normalizaciji odnosa. Prihvatili smo poziv Lajčaka da se za dva dana vidimo u Briselu gde će biti nastavak razgovora. Dobro znate da se Beograd zalaže za mir i dijalog nam je neophodan - rekao je Petković novinarima nakon sastanka.

Sastanak je počeo u 11 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Lajčak se prethodno sastao sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem.

Podsetimo, specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak prošle nedelje posetio je Prištinu gde je razgovarao sa američkim ambasadorom Džefrijem Hovenijerom i drugim diplomatskim predstavnicima u Prištini, kao i sa komandom Kfora i članovima prištinske opozicije.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:20

BORELJ I LAJČAK TRAŽE OD SRBIJE ONO ŠTO SAMI NISU U STANJU DA ISPUNE! Čedomir Jovanović: Sa Kurtijem se ništa ne postiže silom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track