"VRATITE SPOMENIK NA PRVOBITNO MESTO, PA SE IZVINITE" Srpska lista ima zahtev za nemačkog i francuskog ambasadora u Prištini
Foto: Kosovo Online

"VRATITE SPOMENIK NA PRVOBITNO MESTO, PA SE IZVINITE" Srpska lista ima zahtev za nemačkog i francuskog ambasadora u Prištini

Politika -

Srpska lista zatražila je večeras od ambasadora Francuske i Nemačke na tzv. Kosovu da spomenik palim srpskim vojnicima vrate na prvobitno mesto i upute izvinjenje za njegovo izmeštanje, uz ocenu da priznanje diplomata da je spomenik stradalim srpskim vojnicima, pobednicima u Prvom svetskom ratu sklonjen i izmešten na njihov zahtev, a bez saglasnosti Eparhije raško-prizrenske, ili bilo koga iz srpske zajednice, govori u prilog tužnoj činjenici da prava srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve na Kosovu ne poštuju ni predstavnici vodećih zemalja Evropske unije, kao i režim Aljbina Kurtija.

Iz Srpske liste ističu da je reakcija Eparhije raško-prizrenske kao integralnog dela Srpske pravoslavne crkve, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, i velikog broja značajnih ličnosti i intelektualaca na skrnavljenje spomenika poginulim u borbi za slobodu normalna i očekivana, jer kako su naveli, uklanjanje spomenika predstavlja grubu uvredu za njihove potomke i čitav srpski narod.

„To što 24 godine nakon sukoba nema 40.000 hiljada Srba u Prištini ne daje za pravo nikome da potire tragove našeg postojanja samo zato što to nekome smeta dok se slika na tom mestu. Kosti srpskih vojnika su utkane u temelje pobede u Prvom svetskom ratu i vrednije su od bilo kakvih govora, fotografija ili nekoliko cvetova koje će doneti bilo ko“, navode iz Srpske liste.

Iz Srpske liste zahtevaju od nemačkog i francuskog ambasadora da se spomenik stradalim srpskim vojnicima na pravoslavnom groblju u Prištini vrati na prvobitno mesto, jer su, kako navode, očigledno potpali pod pritisak nekih ekstremnih krugova u Prištini "kojima smeta sve srpsko i svojim postupkom uvredili srpski narod".

"Očekujemo i da se od strane ambasada Nemačke i Francuske u Prištini uputi izvinjenje srpskom narodu zbog ovog sramnog čina, ako ništa drugo onda zarad savezništva Francuske i Srbije koje su poštovani ambasadori pomenuli u svom saopštenju. Ovim izvinjenjem i vraćanjem spomenika bi se ujedno poslala poruka svima ostalima da je poštovanje prava srpskog naroda i naših svetih mesta civilizacijska norma koja se ne prelazi", zaključuju iz Srpske liste.

(Kurir.rs/Kosovo Online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track