SRBI SU NAROD KOJI DOŽIVLJAVA TRAGEDIJU NA KiM! Italijanski general Jubini: Spomenik srpskim vojnicima mora da bude vraćen!
Foto: Foto: Ministarstvo odbrane

STAV

SRBI SU NAROD KOJI DOŽIVLJAVA TRAGEDIJU NA KiM! Italijanski general Jubini: Spomenik srpskim vojnicima mora da bude vraćen!

Politika -

Italijanski brigadni general u penziji Rafaele Jubini, koji je 2004. predvodio italijanski kontigent KFOR zahvaljujući kome su u Martovskom pogromu spašene Pećka patrijaršija, manastir Budisavci i crkva u Biči kod Kline, izjavio je za Kosovo onlajn da je veoma ražalošćen zbog izmeštena spomen ploča stradalim srpskim vojnicima u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu na groblju u Prištini i da taj spomenik mora biti vraćen na prvobitno mesto.

- Zaista mi je žao zbog onoga što se dešava u Prištini. Poštujem sve vojnike koji su pali za svoju otadžbinu, ma kom narodu pripadali. Njihove duše su sada na nebu i mora im se dozvoliti da tamo odmaraju, i da se ne dozvoli da ih iko uznemirava. Uveren sam da spomen ploča treba da se vrati na svoje mesto - rekao je general Jubini za Kosovo onlajn.

General Jubini kaže da je prava tragedija kada neki narod mora da napusti svoju domovinu, a da su Srbi danas suočeni upravo sa takvim stradanjem.

- Srbi su danas narod na Kosovu koji doživljava tragediju - kazao je ovaj general

Brigadni general Rafaele Jubini predvodio je italijanski kontigent vojnika u sastavu Kfor i bio komandant italijanske brigade „Folgore“ - 183. padobranski puk u sastavu Kfor.

U Martovskom pogromu 2004. godine njegovi vojnici su uspeli da sačuvaju Pećku patrijaršiju, ali i manastire Budisavci i crkvu Biči u opštini Klina.

Zbog ovih zasluga, Srpska pravoslavna crkva odlikovala je generala Jubinija i njegovu jedinicu najvišim crkvenim odlikovanjem - Ordenom Svetog Save za doprinos zaštiti srpskih manastira na KiM.

Na pitanje da li će podržati peticiju koju je pokrenula grupa intelektualaca za vraćanjem spomen obeležja srpskim ratnicima iz Prvog svetskog rata, general Jubini kaže se kao vojnik nikada nije priključivao sličnim akcijama.

- Nemam običaj da potpisujem peticije. Nikada to nisam uradio u životu. Ipak, osećam se veoma blisko sa srpskim narodom koji poštujem i čije vreme velikog bola dobro razumem - naveo je general Jubini.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track