AMBASADA FRANCUSKE O POMERANJU SPOMENIKA SRPSKIM HEROJIMA: Razmotrićemo sve mogućnosti vraćanja spomen ploče u prvobitno stanje
Foto: Kosovo Online

AMBASADA FRANCUSKE O POMERANJU SPOMENIKA SRPSKIM HEROJIMA: Razmotrićemo sve mogućnosti vraćanja spomen ploče u prvobitno stanje

Politika -

Ambasada Francuske u Prištini saopštila je večeras da će, "zajedno sa svim stranama, razmotriti tehničke mogućnosti kako bi svi spomenici na vojnom delu groblja bili okrenuti onako kako su prethodno stajali", nakon brojnih kritika i osuda srpske javnosti zbog izmeštanja spomenika srpskim vojnicima stradalim u ratovima od 1912. do 1918. godine.

Osim što će "razmotriti“ da izmešteni spomenik srpskim vojnicima vrate na svoje mesto, iz ambasade poručuju da će to "razmatranje“ uključiti i to gde da postave novi spomenik francuskim vojnicima Kfora, koji je već postavljen na mesto na kojem je bio spomenik srpskim vojnicima, prenosi Kossev.

„U sadašnjim okolnostima i pred izazvanim emocijama ambasada će razmotriti, zajedno sa svim stranama, tehničke mogućnosti kako bi svi spomenici na vojnom delu groblja bili okrenuti onako kako su prethodno stajali, a da to uključi i novu spomen ploču u sećanje na francuske vojnike koji su izgubili živote tokom službe u okviru Kfora“, navodi se u saopštenju.

Saopštavaju i da žale zbog "polemike“ u vezi sa "reorganizacijom spomenika“ na vojnom delu pravoslavnog groblja u Prištini.

Nakon što je prethodno potvrdila da je na njihovu inicijativu spomenik izmešten, Ambasada Francuske večeras "poziva na poštovanje sećanja na sve pale vojnike na frontu tokom Prvog svetskog rata, onako kako se to čini ceremonijom koja se zajedno organizuje sa ambasadom Nemačke, u znak francusko-nemačkog pomirenja“.

Kurir.rs/FoNet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track