ANTICIVILIZACIJSKI PROCESI! Graovac: Pomeranje spomenika u Prištini morbidan primer zloupotreba istorije u dnevno-političke svrhe!
Foto: Kurir TV

analiza

ANTICIVILIZACIJSKI PROCESI! Graovac: Pomeranje spomenika u Prištini morbidan primer zloupotreba istorije u dnevno-političke svrhe!

Politika -

Pomeranje spomenika palim srpskim vojnicima u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu na groblju u Prištini je najmorbidniji primer koliko može da se zloupotreba istorijskih događaja iskoristi za dnevno-političke potrebe, rekao je Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost gostujući na TV Pink.

- Ako se setite kako je izgledalo obeležavanje jubileja završetka Prvog svetskog rata i kakav je odnos bio prema našoj zemlji, jasno je kakav stav ima Francuska. Ne treba da dozvolimo da nas stvari iz prošlosti dele sada i ograničavaju razvoj sa ključim faktorom u Evropi, a to je Nemačka - kaže Graovac.

Kako je dodao, sa te strane ne iznenađuje njihov odnos.

- Njihov odnos prema prošlosti se promenio. Gledaju ga kroz prizmu sadašnjih potreba i ne mogu da očekujem drugačije ponašanje. Možda je ovo jedan najmorbidniji primer koliko može da se zloupotreba istorijskih događaja iskoristi za dnevno-političke potrebe. Ovo nije toliko vezano za te ambasadore, već smo svedoci određenih procesa koji su anticivilizacijski. Imate proces uništavanja kulturnog nasleđa i svega što podseća da su Srbi živeli na prostoru KiM - naveo je Graovac i dodao da smatra da je jasno da postoji plan da se Kosovo etnički očisti.

Urednik na portalu Kosovo online Miloš Garić kaže da ima nečeg duboko tragičnog u postupku koji su ambasadori Francuske i Nemačke napravili.

Miloš Garić
Miloš Garićfoto: Kurir televizija

- Na delu vidimo koliko je Evropa odustala od same sebe, te neke sopstvene hrišćanske kulture i tradicije i civilizacijskog nivoa koji je imala - istakao je Garić.

Kako je naveo, Srbija ima poseban odnos prema francuskom narodu zbog čega ovo i doživljava ovako teško.

- Žrtve i dželati se stavljaju u isti koš - dodao je Garić.

Peticiju da se spomenik palim srpskim borcima vrati na centralno mesto Spomen-parka na pravoslavnom groblju u Prištini potpisalo je više od 2.000 građana.

Francuska i nemačka ambasada u Prištini u zajedničkom saopštenju naveli su da je spomenik samo "pomeren" i da su razočarani što je taj gest pogrešno protumačen.

Kurir.rs/Pink/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track