PETKOVIĆ SE OGLASIO NAKON SASTANKA SA LAJČAKOM: Glavna tema je bio nacrt ZSO, to je kičma. Razgovori će se nastaviti!
Foto: Beta/Milan Obradović

dijalog u briselu

PETKOVIĆ SE OGLASIO NAKON SASTANKA SA LAJČAKOM: Glavna tema je bio nacrt ZSO, to je kičma. Razgovori će se nastaviti!

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je glavna tema razgovora delegacije Beograda sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i njegovim timom u Briselu bio nacrt statuta Zajednice srpskih opština, koji, kako je poručio, treba da predstavlja kičmu ZSO i mora da bude u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine, prenosi Kosovo Online.

Petković je preneo da je delegacija Beograda u Brisel došla sa čak 18 eskperata iz različitih oblasti, koje su bile danas na dnevnom redu, što govori o ozbiljnosti i odgovornosti u procesu dijaloga sa Prištinom.

- Na dnevnom redu je bio nacrt statuta ZSO, kao prvi konkretan korak u pravcu formiranja ZSO, koju srpski narod na KiM iščekuje već više od 10 godina. Razgovori će se nastaviti - rekao je Petković novinarima.

Zahvalio je svim ekspertima koji su, kaže, vrlo argumentovano i jasno govorili o svim aspektima nacrta statuta, posebno u delu koji se odnosi na izvšne nadležnsoti ZSO - prostorno planiranje, zdravstvo, obrazovanje, ekonomski razvoj i, kao posebno važno – da ZSO finansira Beograd.

Petković je dodao da su na dnevnom redu bila i druga važna pitanja, poput energetike i pitanja nestalih, u kojem očekuje određeni napredak.

- Razgovarali smo sa timom Miroslava Lajčaka, ali razgovore su vodili i naši eksperti sa ekspertima EU, na sve teme koje su danas bile na agendi. Očekujem da nastavimo razgovore u narednom periodu, zato što je statut ZSO izuzetno važan dokument i vodimo računa o svakom slovu, jer on treba da predstavlja samu kičmu Zajednice sprskih opština i sve mora biti u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. koji se bavi formiranjem ZSO - naglasio je Petković.

Naveo je i da se nakon više od pet sati razgovora u Briselu, u Beograd vraća sa uverenjem da se jedino kroz dijalog i kompromisna rešenja može napredovati dalje u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Poručio je i da je Beograd posvećena strana.

- Apsolutno smo posvećeni miru i stabilnosti. Zato je važno da kroz pregovore pronađemo rešenja koja će omogućiti bolji život Srbima na Kosovu i Metohiji - rekao je Petković.

On je naveo i da je tokom razgovora ponovo ukazao na težinu situacije sa kojom se suočava srpski narod i severno i južno od Ibra, o svim eskalatornim potezima Aljbina Kurtija, kojim se dovode u pitanje osnovna ljudska prava, pre svega, pravo na život Srba na KiM.

- Istakao sam i važnost održavanja srpskih izbora na KiM zakazanih za 17. decembar, kao i po ko zna koji put da je neodrživa situacija koju imamo na severu KiM da nelegalni albanski gradonačelnici vode četiri srpske opštine - rekao je Petković.

Kurir.rs/Kosovo Online

Bonus video:

01:09

Petković - Mnogo je laži od strane Prištine, Svećlje, Kurtija, a lagali su i o broju ljudi u Banjskoj - 30,40, 90

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track