Srbi sa severa Kosova traže uvid u pismo
Foto: Kurir

Srbi sa severa Kosova traže uvid u pismo

Politika -
Niko od predstavnika lokalnih samouprava nije bio obavešten da će taj protokol biti potpisan i zbog toga ćemo zatražiti prijem kod direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina, potpresednika i predsednika Vlade Srbije, rekao je Krstimir Pantić

ZVEČAN - Predsednici Opština sa severa Kosova, Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, zahtevaće od Beograda uvid u pismo o primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima i objašnjenje šta to u praksi znači.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić je rekao da „čelni ljudi lokalnih samouprava dele zabrinutost građana zbog pisma šefa pregovaračkog tima Beograda Dejana Pavićevića i zbog činjenice da su o njemu saznali iz medija“.

„Niko od predstavnika lokalnih samouprava nije bio obavešten da će taj protokol biti potpisan i zbog toga ćemo zatražiti prijem kod direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina, potpresednika i predsednika Vlade Srbije,” rekao je Pantić.

On očekuje da će dobiti pojašnjenje o protokolu i načinu kako će biti sproveden.

„Sigurni smo da je on u suprotnosti sa našim Ustavom i da može naneti nenadoknadivu štetu građanima na Kosovu i Metohiji“, rekao je Pantić.

Predsednik Opštine Zvečan Dragiša Milović je rekao da je dogovor o primeni integrisanog upravljanja na prelazima Jarinje i Brnjak u suprotnosti sa onim što su čuli od direktora vladine Kancekarije za KiM i od predstavnika Vlade koji su im obećali da će praviti zajedničku platformu i da će o svim potezima biti obavešteni.

„Za nas je neprihvatljiv protokol o prelazima i neshvatljivo je da član pregovaračkog tima iz vremena Borka Stefanovića bude na čelu tima za dijalog sa Prištinom i kaže da će se formirati radne grupe i da će biti ispravljeno nešto što je za nas Srbe i za našu državu neprihvatljivo“, rekao je Milović.

On je zapitao „zašto se žuri sa implementacijom sporazuma kada se očekuje ocena ustavnosti Ustavnog suda Srbije o njima“.

Milović je najavio da će na zajedničkim sednicama SO predstavnici građana dati svoje mišljenje o potezima nove vlasti prema pitanju KiM.

Predsednik Opštine Leposavić Dragiša Vasić je naglasio da je „instaliranje državne granice sa centralnom Srbijom neprihvatljivo kao i albanski predstavnici na prelazima Jarinje i Brnjak“.

„Očekujemo da u razgovoru sa direktorom Kancelarije usaglasimo stavove i da se zajedno izborimo za očuvanje ovog dela Kosova i Metohije, rekao je Vasić.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je naglasio da je vest o primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima primljena sa iznenađenjem i nevericom.

On je pojasnio da je razlog za to što su od predsednika Republike Srbije i direktora Kancelarije za KiM dobili obećanje da će o svim potezima narod i njihovi politički predstavnici biti obavešteni.

„Predstavnici Euleksa na prelazima obaveštavaju građane da im ne važe dokumenta i registarske tablice, mešajući dva sporazuma koji su različita, rekao je Ristić.

Narod mora da zna "da li prihvatanje sporazuma znači da ćemo imati državnu granicu između AP KiM i ostatka Srbije, da li će kroz integrisane prelaze moći da se prelazi sa svojim dokumentima ili će morati da se menja identitet i državljanstvo, da li će se plaćati carina tzv. nezavisnom Kosovu ili će se dažbine plaćati državi Srbiji“, precizirao je Ristić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track