DIJALOG NEOPHODAN ZA BEOGRAD I PRIŠTINU! Stoltenberg: Vreme je da se prevaziđu regionalni sukobi koji predugo traju!
Foto: Zorana Jevtić

skoplje

DIJALOG NEOPHODAN ZA BEOGRAD I PRIŠTINU! Stoltenberg: Vreme je da se prevaziđu regionalni sukobi koji predugo traju!

Politika -

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je posle neformalnog sastanka lidera NATO saveznika iz regiona, koji je održan u Skoplju, rekao da ne postoji vojna pretnja ni u jednoj od zemalja u regionu, ali da je Alijansa uprkos tome, povećala prisustvo vojnika na KiM, prenosi Kosovo Online.

- Mislim da treba da shvatimo zašto je ovaj region toliko važan. Ne vidimo nikakvu vojnu pretnju protiv NATO saveznika, ali ono što vidimo je porast tenzija, posebno na Kosovu, ali ne vidimo direktnu vojnu pretnju ni prema jednoj od zemalja u regionu. Zabrinuti smo zbog dešavanja u zemljama ovog regiona, ali treba razumeti snagu i značaj NATO-a. Na Kosovu smo pojačali naše prisustvo sa težim naoružanjem i oko 1.000 dodatnih vojnika, i naravno, oprezni smo. Pažljivo pratimo situaciju i učinićemo sve što je potrebno da zaštitimo sve saveznike. Kada su naši susedi stabilniji, mi smo sigurniji - rekao je Stoltenberg.

On je ocenio da postoje sajber pretnje, ali i pretnje demokratskom integritetu u okviru zemlja u regionu.

- Postoje razlozi za zabrinutost, krhka bezbednosna situacija na Kosovu i zaostatak pregovora Beograda i Prištine. Autoritarne države poput Rusije ugrožavaju naš demokratski integritet sajber pretnjama. Obraćam se svima u regionu. Na svakom sastanku sam ukazivao na značaj dijaloga i diplomatije u odnosu na sukob i rat. A zahtevi u Bosni i Hercegovini ugrožavaju mir. Dijalog je neophodan za Beograd i Prištinu. Vreme je da se prevaziđu regionalni sukobi koji predugo traju - poručio je on.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track