PROTERANI HRVATSKI DIPLOMATA NAPUSTIO SRBIJU: Praćen duže od godinu! Saslušano 14 iz Srbije koji su s njim razmenjivali podatke
Foto: Kurir

u toku opsežna istraga u srbiji

PROTERANI HRVATSKI DIPLOMATA NAPUSTIO SRBIJU: Praćen duže od godinu! Saslušano 14 iz Srbije koji su s njim razmenjivali podatke

Politika -

Od svojih meta izvlačio je podatke o unutrašnjem stranačkom životu, izbornim šansama, kosovskom pitanju, odnosima sa Rusima i Kinezima, stanju u vojsci...

BEOGRAD - Hrvatski obaveštajac koji je formalno bio prvi sekretar njihove ambasade u Beogradu Hrvoje Šnajder juče je napustio Srbiju posle odluke o proterivanju, a do sada je saslušano 14 osoba iz naše zemlje koje su sa njim razmenjivale osetljive informacije.

Kako pišu Novosti, vodi se opsežna istraga o tome kako je Šnajder vrbovao ovdašnje političare, novinare, NVO aktiviste i privrednike i da li je neko od njih za odavanje informacija uzimao novac.

On je praćen duže od godinu dana, a od svojih meta izvlačio je podatke o unutrašnjem stranačkom životu, izbornim šansama, kosovskom pitanju, odnosima sa Rusima i Kinezima, stanju u vojsci...

Cela ova operacija veliki je šamar Sigurnosno-obaveštajnoj agenciji i posredno zapadnim službama kojima su Hrvati "podizvođači" u našem regionu. Ovim je razbijena mreža koja je pažljivo građena, kao i poverenje Zagreba u ovdašnje doušnike. Jer, bez obzira na to da li će neko od njih biti procesuiran, uvek će lebdeti sumnja da su oni koji ne završe u zatvoru "prevrbovani" tako da više neće biti sigurne adrese za hrvatske agente. Time se zatvara jedan ogromni kanal komunikacije.

Zagreb je odgovorio, kako je saopšteno, "recipročno", te vratio kući našeg konzula Petra Novakovića, ali je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije stava da nema reciprociteta, jer naš diplomata nije prekršio Bečku konvenciju, a nije ni imao kad, jer je na dužnost stupio tek u septembru ove godine.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ocenio je da proterivanje Šnajdera nije produktivna mera budući da "ne doprinosi jačanju niti očuvanju postojećeg nivoa odnosa dveju država, koji i nije baš visok".

- Hrvatska je mogla da reaguje samo recipročnom merom iste prirode i sadržaja prema diplomati iz Srbije u Zagrebu. Šta je radio hrvatski diplomata? Pretpostavljam, kao i svi hrvatske diplomate - svoj posao - naveo je Milanović.

Na pitanje da li ovaj događaj ima veze sa izborima u Srbiji, rekao je:

- U pravu ste, u Srbiji su stalno izbori, dobro je dok su izbori.

Predsednik Dokumentaciono-informacionog centra Veritas Savo Štrbac izjavio je da će poslednji potez Hrvatske narušiti i te kako krhke odnose Beograda i Zagreba.

- Proglašenje Šnajdera personom non grata od strane srpskog Ministarstva spoljnih poslova u Hrvatskoj je izazvalo veliki šok. Oni su stvarno šokirani u smislu - ko je sad Srbija, jer su se smatrali superiornim u odnosu na nju pošto su članica EU i što na kraju krajeva put Srbije u EU zavisi i od njihovog glasa. Kažu da je time povređen ugled i dostojanstvo same države Hrvatske, i da treba reagovati snažno - naveo je Štrbac.

On dodaje da "iako je danas sve transparentno i dostupno u elektronskoj formi, može i da se špijunira".

- Može da se špijunira neka privredna firma, oružje, ko se sa kim sastaje, šta se sve proizvodi. Posebno su interesantni za stranu državu, sa kojom baš i nemamo dobre odnose i s kojom smo nedavno ratovali, vojska, položaji, planovi, šta se proizvodi od oružja, šta se uvozi od oružja. Njima je interesantno to što Srbija ima dobre odnose i sa istokom i sa zapadom, i sa Kinom i sa Rusijom.

Inače, u martu su privedena dvojica oficira Vojske Srbije pod sumnjom da su odavali bezbednosne informacije hrvatskoj strani. Obaveštajce iz susedne zemlje interesovale su informacije o nabavci dronova-samoubica iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i bespilotnih letelica iz Kine. Bivši oficir Vojske Republike Srpske Krajine Čedo Čolović uhapšen je 2016. godine pod optužbom da je prodavao obaveštajne podatke Hrvatskoj i osuđen je na tri godine zatvora. Tokom 2019. iza rešetaka je završio i radnik "Prvog partizana" iz Užica Borivoje Glišović zbog krađe dokumentacije o proizvodnji municije kalibra 12,7 mm. On je priznao da je kopirao dokumentaciju i prodavao je Albancu Šefćetu Demirovskom, koji je tada takođe priveden. Glišović je naplatio od njega 30.000 evra.

Protestna nota Albaniji

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da je uručilo protestnu notu Ambasadi Albanije u Beogradu, kojom najoštrije osuđuje neprihvatljiv čin paljenja državne zastave Srbije na centralnom gradskom trgu Skenderbeg u Tirani, objavljen na snimku na internetu 20. novembra:

- Smatramo da ovakvi događaji štete bilateralnim odnosima dveju zemalja, koji su u proteklih nekoliko godina dostigli najvišu tačku tokom viševekovne zajedničke istorije. U tom duhu očekujemo da će nadležne institucije Albanije učiniti sve što je u njihovoj moći da identifikuju i procesuiraju počinioce.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track