OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA UČESNICIMA SAMITA U DUBAIJU: Napravićemo strategiju da doprinesemo borbi protiv klimatskih promena
Foto: Printscreen/Video Plus

COP28 u organizaciji Ujedinjenih nacija

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA UČESNICIMA SAMITA U DUBAIJU: Napravićemo strategiju da doprinesemo borbi protiv klimatskih promena

Politika -

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde u Dubaiju učestvuje na Samitu o klimatskim promenama – COP28 u organizaciji Ujedinjenih nacija.

Predsednik se nakon ceremonije otvaranja obratio učesnicima Samita, a nakon toga planiran je i niz bilateralnih susreta sa zvaničnicima nekoliko zemalja na marginama ovog skupa.

- Čestitam vašoj vladi što ste ponovo okupili svet u ovom kritičnom trenutku kada govorimo o klimatskim promenama i izazovima - rekao je Vučić na početku svog obraćanja.

- Danas stojim ispred vas ne samo kao predsednik Srbije, nego i kao čovek koji se plaši globalnog zagrevanja. Naša zemlja je na prvoj liniji fronta kada je reč o tome, jer su se temperature u Srbiji popele već za jedan stepen.

Kako kaže, ove godine imali smo najtopliji juli, septembar i novembar koji su ikada izmereni.

- Na klimatske promene moramo odmah da reagujemo i da nastavimo borbu sa ovom egzistencijalnom pretnjom. Srbija je donela odluku da će doneti novu strategiju kako bi dala doprinos u borbi protiv klimatskih promena.

Predsednik je rekao da moramo da se pitamo kako ćemo ovo da rešimo, a ne rešavamo geopolitičke stvari koje se dešavaju u svetu.

- Kako možemo da budemo sigurni u dobre rezulate u borbi protiv klimatskih promena, a ne možemo da rešimo pitanje ratova. Čuo sam frazu "kada se ujedinimo". Moramo biti ujedinjeni u borbi protiv klimatskih promena. To je zajednički imenitelj da pronađemo put za zajedničke geopolitičke probleme, a tek onda da se bavimo klimatskim promenama. Moramo da delujemo po pravilima UN, koje su donete po stavovima većine članica sveta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track