PETAR PETKOVIĆ: Napad opozicije licemeran, oni potpisali i dogovorili obavezu o vozilima
Foto: Video plus

PETAR PETKOVIĆ: Napad opozicije licemeran, oni potpisali i dogovorili obavezu o vozilima

Politika -

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da orkestrirani napadi đilasovske opozicije i tajkunskih medija na Srbiju zbog odluke da omogući slobodu kretanja svim licima, ali i vozilima sa prostora Kosova i Metohije pokazuje svo licemerje predstavnika bivšeg režima, jer su kako je istakao, upravo oni dogovorili i potpisali tu obavezu Beograda.

Petković je podsetio da je Borko Stefanović 2011. godine potpisao sporazum o slobodi kretanja, u kome je u tačkama 6, 7 i 8 prihvatio "RKS" tablice, kao i prištinske lične karte i vozačke dozvole, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Kako je rekao upravo je, pozivajući se na taj sporazum, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti doneo odluku o takozvanom reciprocitetu, što je za posledicu imalo sprečavanje slobode kretanja i ogoljeno institucionalno nasilje Prištine prema srpskom narodu na KiM.

Jučerašnjom odlukom Vlade Republike Srbije omogućena je sloboda kretanja i olakšan svakodnevni život Srbima koji žive u Kosovskom Pomoravlju, centralnom Kosovu, Štrpcu, Metohiji, kao i na severu pokrajine koji je posebno bio meta napada Kurtija upravo zbog tablica.

Petar Petković
foto: Video plus

Nije prvi put da bivši režim ima amneziju i napada odluke koje su sami donosili, a koje su obaveze koje su Beogradu ostale i nakon njihovog odlaska s vlasti. Kako to da u njihovo vreme, kada su priznali “RKS” tablice i prištinske lične karte to nije bilo priznavanje tzv. Kosova, a danas jeste? Reč je o čistoj laži i obmani od strane opozicije kojom bi dodatno da uruše položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i poziciju države Srbije.

Još jednom jasno naglašavamo da registarske tablice nisu nikakav simbol državnosti, baš kao što to nisu ni lične karte, jer da jesu, pritisak da priznamo takozvano Kosovo bi prestao još prošle godinei kada smo omogućili korišćenje prištinskih ličnih karata.

Slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala predstavljaju temelj garantovanih prava na kojima počiva i Evropska unija i zato je najnormalnije bilo da učinimo sve kako bi bar malo olakšali život Srba čija prava, uključujući i slobodu kretanja, Kurti gazi svakoga dana.

Ova odluka je doneta uz jasnu obavezu Beograda da poštuje sve naše crvene linije, što znači da ni na koji način se ne može tumačiti kao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova.

Zato oni koji bi iz udobnosti Beograda da drže pridike Srbima na KiM i napadaju naš narod, neka se zamisle da li na muci srpskog naroda ima smisla zarađivati jeftine političke poene.

Za nas će dobrobit Srba na KiM uvek biti na prvom mestu i ispred dnevno političke borbe, a spremnost na kompormis i normalan život važniji su od igranja budućnošću našeg naroda od koga nikada nećemo odustati.

Bonus video:

01:10

Petar Petković pokazao snimak na kome se vidi da su pripadnici tzv. kosovske policije prešli administrativnu liniju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track