SVAĐA KOALICIONIH PARTNERA: Najveće iznenađenje decembarskih izbora na korak od raskola!
Foto: Printscreen/RTS

trzavice oko beograda

SVAĐA KOALICIONIH PARTNERA: Najveće iznenađenje decembarskih izbora na korak od raskola!

Politika -

Lista "Mi - glas iz naroda" za mesec dana prešla je put od najvećeg iznenađenja na izborima i faktora od kojeg zavisi gradska vlast u Beogradu do grupacije kojoj zbog sve žešćih unutrašnjih razmimoilaženja preti rastakanje. Sudeći prema poslednjim porukama aktera, situacija ne ide ka smirivanju, već iz pokreta MI najavljuju da na sledećim izborima neće biti zajedničkog nastupa sa Aleksandrom Jerkovićem i njegovim pokretom "Nema nazad - iza je Srbija". Raskol je nastao već na prvoj, ali i ključnoj stepenici - treba li dati podršku vladajućoj ili opozicionoj grupi za formiranje većine u prestonici.

Pošto je Jerković otvorio širom vrata za mogućnost davanja podrške koaliciji oko Srpske napredne stranke da formira beogradsku vlast, sve je izvesnije da se neće ići na nove izbore. Međutim, u iščekivanju konačnog dogovora, javnost je iz dana u dan sve preplavljenija međusobnim prepucavanjima dva tabora. Jedan od osnivača grupe građana "Mi - Glas iz naroda" Branko Pavlović čak je zapretio da će, ukoliko Jerković odluči mimo odluke ove organizacije, organizovati "neprekidne demonstracije na najmanje tri lokacije u Beogradu". On je najavio i da, ukoliko budu raspisani novi beogradski izbori, Jerković više neće biti na listi "Mi - Glas iz naroda", osim ako ne izađe u javnost i kaže da je došlo do nesporazuma. I Dragan Stanojević iz pomenutog pokreta otvoreno je rekao da nema poverenja u Jerkovića.

Branko PAvlović
foto: Kurir tv

- Svi kandidati za gradske odbornike su nam potvrdili da će poštovati stav pokreta da se ne podrži nijedna opcija za formiranje vlasti u Beogradu. Nadamo se da neće biti kupovine odbornika i da će se izbori u Beogradu ponoviti. U sve naše kandidate za odbornike smo u ovom trenutku sigurni osim u Jerkovića - izjavio je Stanojević.

S druge strane, Jerković otkriva da je izostala podrška kolega za beogradsku kampanju.

- Pošto Stanojević tvrdi da nije bilo koalicije, neka se onda više ne petljaju u listu Aleksandar Jerković. Niti su bili na mojoj listi, niti su pomenuli Beograd u kampanji (sem dr Nestorovića). Broj 13 nisu stavili ni na jedan bilbord. Ni dinar nisu dali za beogradsku kampanju. Tvrde da nismo bili u koaliciji - da nije bilo saradnje. U redu. Od ovog momenta preletač će biti svako ko je mandat dobio na listi Aleksandar Jerković a bude u nekom drugom odborničkom klubu. I ja ću protiv njega lično podneti krivičnu prijavu da je za to dobio pare - poručio je Jerković na društvenoj mreži Iks.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Kurir ocenjuje da je politička grupacija koja treba da odlučuje o sudbini Beograda zapala u najgoru situaciju.

Dejan vuk Stanković
foto: Kurir televizija

- Izgleda da postoje nesuglasice i potencijalna previranja u tom ad hok napravljenom pokretu. Otvorena su tri scenarija: raspad pokreta na stastavne delove, učešće u beogradskoj vlasti celog ili delova pokreta i odustajanje od učešća u vlasti celog pokreta. Za pokret je najgore najpre to što sve postaje jednako moguće i nemoguće, a to znači da se gubi kredibilitet u javnosti i pokret postaje polako ali sigurno ranjiv na napade političke konkurencije - objašnjava Stanković.

Programski direktor agencije Faktor plus Predrag Lacmanović kaže za Kurir da će sudbina pokreta zavisiti od toga kako će epilog ove dileme biti predstavljen u javnosti.

- Oni mogu da kažu i da su sve bile prazne priče i da se ide na nove izbore. Ako ostanu pri dosadašnjem stavu i iz cele priče izađu kao nepokolebljiva grupa, odnosno ako Nestorović, kao ipak prvi među jednakima, pokaže neku snagu liderstva, mislim da pokret ima šansu da ostvari možda još jači rezultat. Sve zavisi kako se na kraju predstave sve ove trzavice. Međutim, ako dođe do cepanja, onda pokreta faktički više i nema - smatra naš sagovornik.

Predrag Lacmanović
foto: Kurir televizija

Lacmanović ipak ocenjuje da se razgovori i pregovori sa ovim pokretom vode oko vlasti u Beogradu.

- Verujem da je najugodnije za Šapića da se ne ide na nove izbore i da se formira vlast. Međutim, poslednju reč daje Vučić i nisam siguran da je on spreman na trule kompromise u kojima bi kasnije ta vlast možda bila nesigurna. Stvar je i opšteg utiska i slike koju ostavljate biračima i verujem da Vučić i o tome vodi računa i da mu je vrlo bitno. A druge strane, gleda se i praktičnost, jer postoje brojne započete aktivnosti u Beogradu. Status kvo nikome ne odgovara. Sve će zavisiti od poverenja koje se bude izgradilo prema ljudima koji će eventualno prići i dati podršku vladajućoj koaliciji u gradu. Ako se proceni da su dogovori čvrsti i vlast stabilna, verujem da će se ići na formiranje vlasti. Sve to je legalno, jer nosioci mandata mogu da pređu s jedne na drugu stranu - napominje Lacmanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track