ANALITIČARI O LICEMERJU MEĐUNARODNE ZAJEDNICE: Formiranje ZSO važno samo na rečima!
Foto: Kurir

Dvostruki standardi

ANALITIČARI O LICEMERJU MEĐUNARODNE ZAJEDNICE: Formiranje ZSO važno samo na rečima!

Politika -

S jedne strane žele napredak u dijalogu, a s druge ne preduzimaju ništa da nateraju Kurtija da ispuni svoje obaveze, ocenjuju sagovornici Kurira

Iz EU stižu poruke da im je, kao i Vašingtonu, prioritet formiranje Zajednice srpskih opština, što je, prema oceni sagovornika Kurira, krajnje licemerno, imajući u vidu da formiranje ZSO nije ni u najavi, dok istovremeno kosovski premijer Aljbin Kurti radi sve na štetu Srba na KiM, pa čak i ukida dinar kao valutu u južnoj srpskoj pokrajini!

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je za Teve1 da je ZSO zakonska obaveza Kosova i da je EU razočarana jer Priština još nije dostavila nacrt statuta ZSO.

- Kosovo nije ispunilo svoju obavezu, uprkos brojnim pozivima iz EU, ali i SAD - naveo je Stano.

Peter Stano
foto: Youtube Printscreen

Smanjenje Srbije

Međutim, bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović kaže da je ova Stanova poruka samo deo taktike.

- EU i drugi zapadni faktori su tobože zainteresovani za uspostavljanje ZSO, dok na drugoj strani ne preduzimaju ništa konkretno da do sprovođenja zaista i dođe u stvarnosti. Tu je posredi nekoliko faktora i razloga za takvo ponašanje. Jedno je da EU nije zadovoljna što Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, kao i što ne može da prihvati ultimatum iz Ohrida, i to se prikriva korišćenjem asimetrične diplomatije. Govore da su za ZSO, a istovremeno da su nezadovoljni jer Srbija ne sprovodi spoljnu politiku EU. Sve u svemu, osnovni cilj je legalizacija otcepljenja Kosova i faktički smanjivanje Srbije - kazao je Jovanović za Kurir.

"Vapaj" iz Brisela

Živadin Jovanović
foto: Nebijša Mandić

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije za Kurir kaže da je ova poruka samo vapaj odlazeće garniture evropskih zvaničnika pred izbore u Uniji.

- Sada su se pred izbore u EU i istek svojih mandata setili i puna su im usta i Briselskog sporazuma i navodnih opomena Prištini da sprovodi svoje obaveze... Jasno je da su njihovi rezultati prethodnih godina po pitanju odnosa Beograda i Prištine nikakvi, te da ne rade ništa kako bi pritisli Kurtija da sprovede svoje obaveze, a bez pritiska na Kurtija nema ni nade da će se nešto promeniti. Sve u svemu, teško da išta što bi sada uradili može da ulepša sliku njihovog delovanja u proteklim godinama - naveo je Miletić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track