DIPLOMATE SU SAGLASNE: Dobro je što se borba za očuvanje Kosova i Metohije seli u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija!
Foto: Youtube/Guardian News/Wikipedia

STRATEGIJA

DIPLOMATE SU SAGLASNE: Dobro je što se borba za očuvanje Kosova i Metohije seli u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija!

Politika -

Održavanje hitne sednice je značajno jer će svi važni međunarodni faktori biti obavešteni o dramatičnoj situaciji na KiM, ocenjuju sagovornici Kurira

Održavanje Sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Kosovu, odnosno o ukidanju dinara od strane Prištine, značajno je za srpsko pitanje i dobro je što se borba za Kosovo i Metohiju seli u Savet bezbednosti, ali neizvesno je da li će to imati uticaja na Aljbina Kurtija da odustane od odluke da ukine dinar na Kosmetu, ocena je sagovornika Kurira.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Srbija sutra tražiti hitnu sednicu Saveta bezbednosti o Kosovu, te poručio da je napisao i pismo povodom situacije u južnoj srpskoj pokrajini. To pismo će, kako je najavio, poslati predstavnicima članica Evropske unije, institucijama EU, predsednicima i premijerima članica Saveta bezbednosti, uključujući Rusiju i Kinu, koje smo, kako je rekao, u internim konsultacijama već obavestili koliko smo zabrinuti.

Aleksandar Vučić
foto: Zorana Jevtić

Dramatična situacija

Nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Živadin Jovanović za Kurir ocenjuje da mere koje su preduzete i koje preduzimaju državni vrh i srpska diplomatija imaju značaja i uticaja na ukupnu situaciju.

- Svi važni međunarodni faktori sada su upućeni s najvišeg mesta u Srbiji o jednoj gotovo dramatičnoj situaciji koja je ugrozila status i egzistenciju srpskog naroda na Kosovu. Veoma je značajno da svi ti faktori uvide da je situacija krajnje zategnuta i da preti opasnim humanitarnim i bezbednosnim posledicama. Dakle, to je značajno samo po sebi, bez obzira na to šta će koja od tih zemalja, čija su rukovodstva sada upoznata, preduzeti konkretno - ističe Jovanović.

Dodaje da je ovo značajno i zato što obaveštava te faktore da je ovo pitanje od najvišeg mogućeg značaja i da, po oceni Srbije, situacija zahteva reagovanje najodgovornijeg organa u svetu zaduženog za mir i bezbednost.

Živadin Jovanović
foto: Nemanja Nikolić

- Značajno je i kako će se po pitanju zahteva državnog rukovodstva Srbije ponašati Rusija i Kina kao stalne članice Saveta bezbednosti i strateški partneri Srbije. Smatram da će obe zemlje, shodno tradiciji prijateljskih odnosa i njihovoj principijelnoj politici, podržati inicijativu srpskog predsednika. Od raznih drugih momenata zavisi kada će se ta inicijativa realizovati, jer nije realno da očekujemo podršku nekih zapadnih zemalja stalnih članica Saveta bezbednosti koje su doprinele oduzimanju dela srpske državne teritorije - ukazuje Jovanović.

Najviši politički nivo

I bivši ambasador u Nemačkoj Milovan Božinović napominje da je dobro da se ovo pitanje pokrene i na nivou Saveta bezbednosti, "na najvišem političkom nivou koji se tiče celog sveta".

Demo Beriša, Milovan Božinović
foto: Kurir tv

- Međutim, iskustvo nas uči da nema velikog izgleda da Priština samo zbog toga promeni stav jer i ovo što sada radi ne radi na svoju ruku, već u dosluhu sa onima koji je podržavaju. To su suviše ozbiljni potezi da bi oni to mogli sami. Plašim se da je ovo posledica jedne generalne saglasnosti prištinskih sponzora da stvari idu u tom pravcu - proterivanju svih elemenata države Srbije na tom prostoru - smatra Božinović.

On dodaje da će u Savetu bezbednosti biti diskusija u kojoj će se, ako do nje dođe, ispucavati poznata stanovišta i argumenti jer, kako ukazuje, znamo šta možemo da očekujemo od Velike Britanije, Francuske ili SAD.

- I Savet bezbednosti je kompromitovan odnosom velikih sila u tom organu i završava se na međusobnim blokadama, što smo mogli da vidimo i po pitanju drugih velikih događaja u svetu - konstatovao je Božinović.

Brojke

  • 31.831 zaposleni na Kosovu prima platu iz Srbije
  • 29.115 penzionera ima srpsku penziju
  • 34 pošte na KiM posluju u okviru JP "Pošta Srbije"
  • 45.214 klijenata ima banka Poštanska štedionica na KiM

Nastavljen teror nad Srbima Kurtijeva policija privela dva radnika JP "Pošta Srbije"

Pripadnici tzv. kosovske policije priveli su u Goraždevcu dvojicu radnika JP "Pošta Srbije", a od upravnice tražili da dođe u stanicu i da izjavu, saopštila je Kancelarija za KiM. U saopštenju se navodi da su privedeni vozač V. M. i njegov pratilac V. P., te da je akcija sprovedena "kako bi bila onemogućena isplata penzija žiteljima te srpske enklave". Istovremeno, JP "Pošta Srbije" je saopštilo da "ovo brutalno delovanje Kurtijeve policije ima za cilj sistematsko ugrožavanje srpskog naroda na Kosovu" i dodalo:

- Ovaj čin terora jasno pokazuje Kurtijevu nameru da ugrozi opstanak srpskog stanovništva na vekovnim ognjištima i da sprovede politiku etničkog čišćenja.

Zbog ovog slučaja je v. d. direktora JP "Pošta Srbije" Zoran Đorđević poslao pismo ambasadorima zemalja Kvinte u kome je tražio njihovu hitnu reakciju.

Spirala nasilja Opljačkana poslovnica kod Kosova Polja

Poslovnica JP "Pošta Srbije" u Ugljaru kod Kosova Polja obijena je, a potom opljačkana i razlupana kao direktna posledica Kurtijeve odluke da ukine dinar na Kosovu i Metohiji i Srbima onemogući svaki vid normalnog života, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

- Kancelarija za KiM dugo upozorava na sve posledice i opasnosti koje nosi Kurtijeva odluka da ukine dinar u pokrajini. Svaka Kurtijeva antisrpska odluka i potez direktni su signal ekstremistima da krenu u lov i napad na sve srpsko, a ohrabreni dodatno činjenicom da neće biti ni uhapšeni ni procesuirani, pa pored škola, ambulanti, vrtića, srpskih kuća sada na red dolaze i poslovnice JP "Pošta Srbije". Spirala nasilja koju diriguje režim u Prištini i sprovodi nad srpskim narodom u pokrajini mora biti alarm za međunarodnu zajednicu - navodi se u saopštenju.

Šta piše u pismu predsednika Srbije

Stanje na KiM u oštroj suprotnosti s Rezolucijom 1244!

U pismu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koje će u ponedeljak na Ist Riveru u Njujorku predati Nemanja Stevanović, stalni predstavnik Srbije pri UN, piše da "Srbija, u skladu s članom 35 Povelje UN i članom 3 Privremenog poslovnika Saveta bezbednosti UN, skreće pažnju Savetu bezbednosti na aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji, koja je u oštroj suprotnosti s Poveljom UN i Rezolucijom 1244 i koja je takve prirode da zahteva održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti".

- Na ovoj teritoriji, koja se u skladu s Poveljom UN, drugim pravilima međunarodnog prava i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN nalazi u sastavu Republike Srbije, a na kojoj je uspostavljena međunarodna uprava UN, u toku je kulminacija dugotrajnih, dobro isplaniranih i sistematskih akcija tzv. rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima. Reč je o nelegalnoj odluci privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru KiM, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od strane PIS u Prištini, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije s tog prostora, što je trenutno u toku - piše u dopisu u čije su delove teksta Novosti imale uvid.

U pismu se konstatuje i da je više od 14 odsto Srba već napustilo KiM samo za proteklih godinu dana!

- Imajući u vidu da se ovaj proces drastično intenzivirao posle nedavne najave i početka primene pomenute nelegalne mere ukidanja dinara, Srbija inicira održavanje vanredne sednice SB UN kako bi se hitno preduzele mere koje bi sprečile nastanak nepopravljive štete po opstanak srpskog naroda - piše, između ostalog, u pismu.

Bonus video:

01:17

NASTAVAK UPOZORENJA KURTIJU OD STRANE UN! Kljajić: Srbija treba da insistira na tome da se Srbima na KiM krše ljudska prava

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja