ORUŽJE ZA PRITISKE: Analitičari: Rezolucija Evropskog parlamenta je instrument koji uvek mogu da potegnu protiv Srbije
Foto: Kurir

POSLEDICE

ORUŽJE ZA PRITISKE: Analitičari: Rezolucija Evropskog parlamenta je instrument koji uvek mogu da potegnu protiv Srbije

Politika -

Dokument usvojen u Strazburu biće korišćen svaki put kad je potrebno ostvariti nove i jače pritiske na našu zemlju, ocenjuju sagovornici Kurira

U rezoluciji Evropskog parlamenta o Srbiji, koja je prekjuče usvojena u Strazburu, traži se, između ostalog, međunarodna istraga zbog navodnih nepravilnosti na decembarskim izborima, a iako ovaj dokument nije obavezujući, sagovornici Kurira smatraju da će svakom prilikom biti korišćen kao oružje za nove i jače pritiske na našu zemlju, pre svega u Evropskoj komisiji.

Naime, Evropski parlament pozvao je na nezavisnu istragu koju bi sproveli "respektabilni međunarodni eksperti i institucije, a kako bi ispitali neregularnosti na parlamentarnim, lokalnim i pokrajinskim izborima, posebno u izborima za grad Beograd", jer, kako se navodi, neke tvrdnje koje se odnose na organizovanu migraciju birača izlaze iz okvira koje pokriva izveštaj OEBS i ODIHIR.

Kvinsliška zamisao

Vladimir Bilčik
foto: Beta Eric Vidal

Komentarišući rezoluciju, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je da su poruke vrlo jasne, kao i da su "u najboljem interesu Srbije."

- Mislim da je važno da institucije počnu da rade kako treba i da počnu da se bave pitanjima koja su zaista dovela do razgovora o situaciji u Srbiji posle izbora. Veoma jasno podvlačimo da sve optužbe o potencijalnim prevarama na izborima, o potencijalnoj migraciji birača koje su mogle da utiču na rezultate izbora, bilo parlamentarnih ili opštinskih, moraju da budu u potpunosti i propisno istražene. Mi, naravno, pozivamo vlasti u Srbiji da to učine, da postupe po preporukama OEBS i konačnom izveštaju, koji svi čekamo, i da ključne preporuke sprovedu u potpunosti i bez odlaganja - rekao je Bilčik. Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije za Kurir kaže da je će ova rezolucija Evropskog parlamenta biti korišćena za lobiranje protiv Srbije. - Potezaće za tom rezolucijom svaki put kad žele da kažu da je Srbija loše mesto za život, investiranje i slično. Koristiće je kao oružje i još jedan instrument daljeg pritiska po raznim osnovama na našu zemlju. Iako ona ne može izvršno ili obavezujuće da utiče, može da bude usmerena ka Evropskoj komisiji i na taj način deluje protiv naših interesa - ističe Miletić.

Dejan Miletić
foto: Kurir televizija

Miletić napominje da međunarodna istraga ne može da bude sprovedena jer je Srbija suverena država i institucije EU nemaju ingerenciju da se bave unutrašnjim stvarima Srbije.

- Izbori su suvereno pravo svake države i oni se odigravaju u okviru domaćeg pravosuđa. Samo pominjanje toga da neko drugi može da istražuje naše izbore jeste najtamnija kvinsliška zamisao pojedinaca, koji taj san mogu samo da sanjaju. Ne može neko sa strane da analizira naše unutrašnje stvari - jasan je Miletić.

Ozbiljan signal

Pravnik Milan Antonijević ukazuje da je rezolucija usvojena ogromnom većinom, što joj daje na značaju.

- Rezolucija je donekle ublažena u odnosu na prvu verziju, što je očigledno plod dijaloga unutar parlamenta, onih koji su blagonakloni prema Srbiji i drugih. Treba je mnogo pažljivije čitati i svaku reč shvatiti ozbiljno jer pokazuje demokratičnost i sposobnost Srbije da dođe u evropski okvir, odnosno dijalog. Jasno su rekli šta se očekuje od Srbije, a to ne znači da Srbija nema suverenitet, već da postoji zabrinutost i da Srbija treba da reaguje - kaže Antonijević za Kurir.

Predrag Savić, Milan Antonijević
foto: Kurir tv

On dodaje da je akcenat na lokalnim izborima, biračkim spiskovima i resornom ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

- Ovo je ozbiljan signal, koji ne treba zanemarivati. EU ima blagonaklon stav prema Srbiji i neki reformski procesi su potrebni - konstatovao je Antonijević.

Vladimir Orlić Kurti, bedni bivši režim i Grošelj

Potpredsednik GO SNS Vladimir Orlić komentarisao je nastup dela opozicije na panelu organizovanom u Evropskom parlamentu, na kojem su lobirali za rezoluciju protiv Srbije, koju je Evropski parlament i usvojio.

- Kurti, bedni bivši režim i Grošelj složno protiv Srbije i Srba. "Kriv je Vučić za izbore koje smo mi tražili. Zbog Banjske! Jer ili je učestvovao u tome, ili je kriv što su službe zakazale!" Grošelj: "To su Srbi hteli da izazovu novi rat!" Kurti prezadovoljan, pohvali ih isto veče - napisao je Orlić na svom nalogu na platformi Iks (bivši Tviter), deleći snimke sa citatima Pavla Grbovića i Klemena Grošelja.

Bonus video:

08:18

KURTIJEVI SPONZORI ODLUČILI - NAPRAVIO JE VELIKU GREŠKU! Eksperti analizirali sednicu SB: Predsednik Vučić je izabrao prave reči

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track