Tači predvodi Prištinu u dijalogu s Beogradom?!
Foto: BETA

Prištinska štampa

Tači predvodi Prištinu u dijalogu s Beogradom?!

Politika -
Visoki zvaničnici na Kosovu su takođe izjavili da predsednica Kosova Atifete Jahjaga neće predvoditi kosovsku delegaciju

PRIŠTINA - Razgovore na političkom nivou između Prištine i Beograda će sa kosovske strane najverovatnije predvoditi premijer Kosova Hašim Tači, pišu prištinski dnevnici.

Visoki zvaničnici na Kosovu su takođe izjavili da predsednica Kosova Atifete Jahjaga neće predvoditi kosovsku delegaciju.

"Predsednica ni na koji način neće biti uključena u dijalog i neće biti deo ekipe koja će (razgovore) koordinisati", rekao je neimenovani visoki zvaničnik Vlade Kosova.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči je rekao da Vlada Kosova nije odredila glavnog pregovarača i da će to zavisti od toga ko će biti na čelu beogradske ekipe."Međutim ako se odluči da dijalog bude na nivou premijera, onda premijer Tači neće pobeči od političke, institucionalne i ljudske odgovornosti", rekao je Kuči.

On je istakao da je i deo međunarodnog faktora uticao na odluku predsednice Kosova da ostane van dijaloga.Kuči je rekao da vlada ima inicijalni plan koji će biti dopunjen nakon rasprava u Skupštini Kosova.

Na Kosovu ne postoji politički konsenzus o razgovorima na političkom nivou.

Razgovore podržava premijer Kosova koji je i lider Demokratske partije Kosova (DPK), ali u redovima te partije ima uticajnih ličnosti koje se protive dijalogu. Ostale partije vladajuće koalicije podržavaju dijalog.

Od opozicionih partija samo Alijansa za budućnost Kosova podržava dijalog, dok su najveća partija u opoziciji, Demokratski savez Kosova i pokret Samoopredeljenje protiv razgovora o političkim pitanjima sa Srbijom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja