TO JE ADUT NAŠE ODBRAMBENE INDUSTRIJE Vučić: Kad ih budemo imali 100, reći ću pristojno smo naoružani! Leteći tenk moj je omiljeni
Foto: Ministarstvo odbrane, Printscreen, Printscreen/Pink

PRIKAZ NAORUŽANJA I VOJNE OPREME VOJSKE SRBIJE U NIŠU

TO JE ADUT NAŠE ODBRAMBENE INDUSTRIJE Vučić: Kad ih budemo imali 100, reći ću pristojno smo naoružani! Leteći tenk moj je omiljeni

Politika -

Artiljerija je uz tenkove majka svih ratova. Džaba sve, možemo da volimo dronove, ali artiljerija je ta koja pobeđuje, kazao je Vučić

NIŠ - Kad budemo imali 100 "nora" moći ću da kažem da smo pristojno naoružani - smatra predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je uoči sutrašnjeg državnog praznika Dana državnosti - Sretenja, obišao prikaz naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u okviru Niške tvrđave.

- Artiljerija je uz tenkove majka svih ratova. Džaba sve, možemo da volimo dronove, to je ono što dobija veći prostor ali artiljerija je ta koja pobeđuje na frontu. Ovo su strašna pojačana za nas. Pravi se i još "nora", to su strahovita pojačanja za našu vojsku - rekao je predsednik.

Samohodna haubica NORA

Samohodna haubica NORA B52 kalibra 155 milimetara, ponos i izvozni adut odbrambene industrije Srbije, testirana je u pustinjskim uslovima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Samohodna haubica NORA B52 najpoznatiji je i najmoćniji izvozni adut odbrambene industrije Srbije. Savremenu artiljeriju, osim velike vatrene moći i preciznosti, karakteriše i visoka mobilnost i upravo su to ključne osobine ovog oruđa. Ovaj moćni oružani sistem, opremljen savremenom elektronikom za potrebe navigacije i gađanja, izvezen je u više država Bliksog i Dalekog istoka, kao i podsaharske Afrike.

Osnovni podaci o vatrenoj moći

Kalibar 155 mm

Domet 42 km (upotrebom posebnih granata 60 km)

Borbeni komplet 36 granata

- Moji omiljeni helikopteri, MI-35, vidite kakav zvuk imaju, pravi borbeni - rekao je i napomenuo još jednom da će "Gvozdika" uz "Noru" i "Tamnavu" biti od velikog značaja.

Karakteristike Mi-35

Zasnovan na ruskom helikopteru Mi-24, Mi-35 uključuje nekoliko tehnoloških napretka uz zadržavanje istaknutih karakteristika svog prethodnika, uključujući vatrenu moć, oklop i otpornost. Može da obavlja zadatke u uslovima slabog osvetljenja u bilo koje doba dana ili noći. Naoružan je nevođenim raketnim bacačem kalibra 80 mm, lanserom raketa vazduh-zemlja Ataka i velikim topom od 23 mm koji je postavljen na pokretnoj kupoli ispod nosa. Mi-35P borbeno transportni helikopter Prema podacima Rosoboroneksporta, Mi-35 je dizajniran za uništavanje tenkova, druge oklopne i neoklopne tehnike i neprijateljskog osoblja na bojnom polju u taktičkoj dubini i za izvršavanje dodatnih zadataka samostalno ili u koordinaciji sa kopnenim snagama.

Predsednik je rekao da postoje i zahtevi da se otvori još 10 fabrika jer svi u svetu samo traže municiju.

- Juče je nemački kancelar rekao da mora podići proizvodnju, sebe da čuva i Ukrajini pomaže. Jedna mala Srbija, 30 hiljada tih ukupno preko 50, pa da probamo da dignemo na 100 hiljada, da se takmičimo. Posao je posao. Nije svaki lep, ali moraju da se zarade pare - kazao je Vučić. Istakao je da je naša municija značajno jeftinija, ali da mnogi smatraju i da je najefikasnija.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track