POKRET ZA NAROD I DRŽAVU ĆE POKAZATI KO ZAGOVARA NEZAVISNOST TZV. KOSOVA! Vuletić: Vreme je da Srbija pokaže svoju snagu
Foto: Nemanja Nikolić

analiza

POKRET ZA NAROD I DRŽAVU ĆE POKAZATI KO ZAGOVARA NEZAVISNOST TZV. KOSOVA! Vuletić: Vreme je da Srbija pokaže svoju snagu

Politika -

Sociolog Vladimir Vuletić kaže za Kosovo onlajn da bi Pokret za narod i državu, čije je formiranje najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, trebalo da napravi vododelnicu u Srbiji vezanu za Kosovo i Metohiju i da će pokazati jasnu razliku u odnosu na one koji su samo deklarativno za očuvanje državnog pravnog statusa Srbije.

On kaže da je jako dugo u Srbiji vidljivo da postoji jedna vrsta ne otvorene podele po pitanju šta i kako u vezi sa KiM u budućnosti.

- Vrlo su retki pojedinici koji pričaju otvoreno da treba priznati nezavisnost Kosova. Imali smo svojevremeno situaciju sa partijom Čedomira Jovanovića i oni su naravno izgubili podršku u javnosti i iz tog razloga niko to danas ne čini javno. Ali, sa druge strane mnogi se na ovaj ili onaj način zalažu za tu opciju i mislim da bi stvaranje takvog pokreta razotkrilo namere onih koji takvu vrstu politike zagovaraju. I mislim da je na kraju krajeva vreme da se to učini - kaže Vuletić.

Kako dodaje, bilo bi idealno kada bi pokret činila većina političkih partija i uticajnih pojedinaca, ali i da nema sumnje da će tako i biti.

- Sa druge strane, i što je važnije, na međunarodnom planu bi se pokazalo da li, i u kojoj meri, i ko može u Srbiji na koga da računa kada je reč o pritiscima koji će biti sve intenzivniji tokom ove godine kada je reč o pitanju vezanom za nezavisnost Kosova. U tom smislu, ako se stvori blok koji bi bio dovoljno čvrst i u kom bi bile različite partije, ne samo one koje čine deo vlasti, jer ovo nije pitanje samo vlasti i opozicije već pitanje budućnosti Srbije, onda bi zapravo u velikoj meri bile umanjene šanse da se ti planovi sprovedu. Tako da ovde nije reč ni o čemu drugom nego pre svega o odnosu prema KiM - ističe Vuletić.

Ukoliko bi pokret dobio šire razmere, Vuletić kaže da nema sumnje da bi to olakšao poziciju Srbije u pregovorima u Briselu.

- Na kraju krajeva, politike velikih sila se uvek svode na to na koji način da se napravi ili da se pronađe pukotina u entitetu sa kojim se pregovara i to bi sigurno otežalo šanse onima koji pokušavaju da relativno brzo Srbiju privole na, možemo slobodno reći, neku vrstu kapitulacije - kaže Vuletić.

Borba oko KiM, ukazuje, ne može da svede samo na pitanje šta je budućnost Kosova, jer svi znamo, dodaje, da čitava stvar najmanje bar od 1974. godine klizi u određenom pravcu.

- Ovde je reč o tome da država i narod pokažu svoju snagu i da se ne dopusti da se ta stvar reši bez ikakvog otpora i uz našu saglasnost - zaključuje Vuletić.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Bonus video:

03:47

OVO JE PO MENI UMETNOST VOĐENJA POLITIKE Vladimir Vuletić kod Basare: Da bi se pridobile mase, pričaju što oni vole da čuju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track