SRBINU IZ ORAHOVCA OVK UBILA OCA I BRATA: Svedočio na suđenju Hašimu Tačiju! Majka mi je iz sobe gde su je držali čula JAUKE
Foto: Profimedia, Drustvene Mreže, Privatna Arhiva

potresno

SRBINU IZ ORAHOVCA OVK UBILA OCA I BRATA: Svedočio na suđenju Hašimu Tačiju! Majka mi je iz sobe gde su je držali čula JAUKE

Politika -

U nastavku haškog procesa Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za ratne zločine na KiM i u Albaniji, Srbin iz Orahovca, čije je ime zaštićeno, izjavio je da mu je OVK u leto 1998. ubila oca i brata, a majku, snaju i njenu bebu držala dve nedelje u pritvoru, prenosi Beta.

Svedočeći pod šifrom 0498, ali bez skrivanja lika, svedok je kazao da mu je OVK otela članove porodice 17. jula 1998, kada su se iz centralne Srbije svojim automobilom vraćali u Orahovac, gde su živeli.

Svedok je rekao da mu je, pošto on tada nije bio prisutan, majka kasnije ispričala da su naoružani Albanci odveli njegovog oca i brata ka Mališevu.

Svedokovog oca i brata niko više nije video žive, a njihova tela su pronađena i identifikovana tek 2007. godine.

Majku, snaju i bratića svedoka, pripadnici OVK su zatvorili u policijsku stanicu u Mališevu i tu su ih držali osam dana.

Iz podruma policijske stanice, svedokova majka je, kako mu je kasnije ispričala, "čula jauke".

Policijska stanica u Mališevu u optužnici je navedena kao jedna od lokacija na kojoj je OVK pritvarala, prebijala i mučila Albance, Srbe i Rome.

Pozivajući se na majčine reči, svedok je tvrdio da je lične podatke od nje i snaje u policijskoj stanici u Mališevu uzeo četvrtooptuženi Jakup Krasnići.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Krasnićijev branilac Ejdan Elis ukazivao je da je svedokova majka u izjavama Haškom tribunalu, srpskoj policiji i OEBS nije uopšte pominjala Jakupa Krasnićija, ali da jeste pomenula drugog starešinu OVK Jakupa Hotija.

- Jakup Hoti je otvarao i zatvarao vrata sobe i donosio je hranu za bebu, pomagao je, ali je Jakup Krasnići uzeo lične podatke. To mi je majka rekla, nisam izmislio - insistirao je više puta svedok.

"Muškarce pognutih glava", svedokova majka i snaja videle su u autobusu kojim ih je OVK, posle osam dana, prebacila iz Mališeva na drugo mesto, ali među tim muškarcima nisu bili otac i brat svedoka.

Svedok je izjavio i da su njegovi majka, snaja i bratić bili oslobođeni posle 14 dana.

Do 2007. porodica nije ništa znala o sudbini svedokovog oca i brata, a tada je DNK analizom potvrđeno da su ubijeni.

- Majka je to jako teško podnela, razbolela se i za mesec dana je umrla... U martu 2007. je preminula, a ja sam u junu preuzeo tela ubijenih - rekao je svedok.

Branioci optuženih nastavljaju unakrsno ispitivanje svedoka 0498, koji je 46. svedok optužbe od početka suđenja, 3. aprila prošle godine.

Zajedno sa Tačijem i Krasnićijem, za zlodela počinjena u 43 pritvora OVK na KiM i u Albaniji, 1998-99, optuženi su i Kadri Veselji i Redžep Seljimi.

Po optužnici, najmanje 98 od približno 407 pritvorenika je bilo ubijeno od marta 1998. do septembra 1999. Tužioci su imenovali 75 ubijenih, od kojih je 51 osoba srpske nacionalnosti; 23 žrtve su Albanci, a jedna je Rom.

Krivična dela iz optužnice kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima - Srbima, Romima i Albancima proglašenim za "izdajnike", "špijune" i "kolaborante" sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U tzv. privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji minista za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020., u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu.

Kurir.rs/Beta/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track