MEŠANJE KARATA! Za nove beogradske izbore i sasvim izmenjena ponuda: PROŠIRENI SAVEZI i u vlasti i u opoziciji!
Foto: Stefan Stojanović MONDO

analiza kurira

MEŠANJE KARATA! Za nove beogradske izbore i sasvim izmenjena ponuda: PROŠIRENI SAVEZI i u vlasti i u opoziciji!

Politika -

Ako je već u izbornoj noći 17. decembra jednačina za beogradsku vlast bila sasvim jednostavna i zavisila je isključivo od odbornika liste Mi - glas iz naroda, sada se situacija oko grupe koju je okupio Branimir Nestorović toliko iskomplikovala da se kao jedini izlaz nameću - novi izbori. Verovatno se politička scena u Srbiji nikad nije u ovako kratkom periodu ovoliko istumbala, pa sagovornici Kurira kažu da ne bi bilo nikakvo iznenađenje da birači na eventualnom novom glasanju dobiju potpuno izmenjenu izbornu ponudu.

Dva bloka

Sociolog Vladimir Vuletić kaže za Kurir da će sasvim sigurno biti promena za nove beogradske izbore jer bismo, u suprotnom, ponovo dobili pat-poziciju kakva je sada.

- Nestorovićev pokret se podelio i veliko je pitanje kako bi oni prošli na novom glasanju. Verovatno su razočarali jedan deo svojih birača. Moguće da niko od njih ne bi prešao cenzus, a neka nacionalna lista bi, koja nije na decembarskim, uspela to da uradi sad. A takođe je moguće da dođemo u vrlo zanimljivu situaciju, a to je da ostanu samo ova dva bloka, vladajući i opozicioni. Srbija protiv nasilja mora da ostane na okupu ako išta želi da postigne. Vidim da ima ideja da i oni prave neku vrstu pokreta, da im se pridruži Proglas. Koalicija NADA se već pridružila, ali ne verujem da će ići na formalnu koaliciju. Moraće mnogo da se razmišlja gde su ti bačeni glasovi, kako ih privući i kako animirati svoje birače da ponovo izađu, jer postoji i zamor birača - ocenjuje naš sagovornik.

Vladimir Vuletić
foto: Kurir Televizija

Vuletić smatra da svaki učesnik decembarskih izbora gleda na nove izbore kao priliku da može da se popravi.

- Ima mnogo razočaranih i sada je svaki procenat važan. Tadić neće isto nastupiti, kao ni Dveri i Zavetnici, Narodna stranka ima već novu koaliciju sa DJB... Tri odsto je relativno mali cenzus. Svakako da svi treba da izvuku pouku iz rezultata decembarskih izbora, ali je suštinsko pitanje kakvu će pouku izvući. Ne vidim da može drugačije, osim da ponude neke nove ličnosti i da se ukrupnjavaju. Ako se fokusiramo na ove glavne, čini mi se da je moguće da dođe do takve polarizacije da ispadnu svi mali, čak i Nestorović, i da se stvori situacija bukvalno jedan na jedan - napominje Vuletić.

Nove partije

Izvršni direktor agencije Faktor plus Predrag Lacmanović kaže za Kurir da i dalje ima mnoštvo nepoznanica oko načina na koji će se stare snage uklapati u nove kompozicije.

- Jedna od tih nepoznanica je, na primer, da li će Dveri i Zavetnici eventualno prići, delimično ili sasvim, pokretu koji je najavio Aleksandar Vučić. Takođe, ne znamo da li će pod tom kapom biti još neke druge stranke. Videćemo i kako će SPS nastupiti, odvojeno, kao na decembarskim, ili zajednički sa SNS. S druge strane, Srbija protiv nasilja se bar zasad drži zajedno. Moguće je da im neko priđe. Ostaje pitanje Proglasa, da li se oni pretvaraju u političku partiju, pa će onda zajedno s koalicijom Srbija protiv nasilja ili će ići u dve kolone. Ima različitih modaliteta i verujem da sami lideri stranaka, odnosno koalicija, o svemu ovome razmišljaju - objašnjava naš sagovornik.

Predrag Lacmanović
foto: Kurir Televizija, Shutterstock

Lacmanović objašnjava da se sad rade istraživanja javnog mnjenja da se vidi kakvo je raspoloženje birača jednih i drugih, te da će se i na osnovu toga, ali i na osnovu međupartijskih dogovora odlučivati na koji način i pod kojim uslovima će se predstaviti stranke i koalicije na narednim izborima.

Lacmanović takođe ne isključuje mogućnost stvaranja svojevrsne dvopartijske situacije u Beogradu, ali podseća da je na svakim izborima moguć "faktor Nestorović".

- Može da se desi tako nešto, ali evo imali smo sada "faktor Nestorović". To pokazuje da uvek postoji prostor za nekog novog. Posle svega što se desilo s pokretom Mi - glas iz naroda mislim da on bez Nestorovića nema šanse. A Nestorović, ako osnuje novi pokret ili političku partiju, ima velike šanse da opet ostvari zavidan rezultat na narednim izborima, možda čak i uveća procenat u odnosu na decembarske izbore - smatra Lacmanović.

Aleksandar Pavić

Apsolutna opozicija, ali nećemo protiv države

Aleksandar Pavić, Aleksandar Jerković, Branimir Nestorović
foto: Nemanja Nikolić, Privatna Arhiva, Nenad Kostić

Jedan od osnivača pokreta Mi - glas iz naroda Aleksandar Pavić izjavio je da grupa oko Branimira Nestorovića neće ulaziti u koaliciju sa SNS u novom sazivu Skupštine Beograda, da ostaje "apsolutna opozicija", ali i da neće raditi "protiv države".

- Nećemo da formiramo vlast ni s vladajućom strankom ni s prozapadnom opozicijom jer oni više slušaju nekog iz inostranstva. Mi smo apsolutno opozicija, ali protiv države nećemo da radimo. To je bio naš stav i tu nije bilo razilaženja, to je bio jedinstven stav - rekao je Pavić za Prvu televiziju.

Ocenio je da su posle rascepa u pokretu Mi - glas iz naroda novi lokalni izbori u Beogradu neophodni jer će posle njih, prema njegovim rečima, pozicije biti "mnogo jasnije".

Bonus video:

03:26

JELENA PAVLOVIĆ IZ POKRETA PRAVI MI ZA KURIR TELEVIZIJU: Zbog ovog je pošla za Nestorovićem

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja