ZAŠTO SE SLOBA I GADAFI NIKADA NISU RUKOVALI? "Pukovnik je bio PROSRSPKI NASTROJEN, slavio kad smo VEZALI AMERIKANCE za stabla"
Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia, FRANCOIS XAVIER MARIT / AFP / Profimedia

ZAŠTO SE SLOBA I GADAFI NIKADA NISU RUKOVALI? "Pukovnik je bio PROSRSPKI NASTROJEN, slavio kad smo VEZALI AMERIKANCE za stabla"

Politika -

Libijski lider Moamer el Gadafi i predsednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević dele mnoge zajedničke crte. Obojica su se našli na meti američkih bombi, i obojica su neslavno završili posle prevrata - jedan u zatvoru, drugi u rukama besne rulje.

Bivši jugoslovenski ambasador u Libiji Dušan Simeonović, koji je predstavljao našu zemlju u Tripoliju u dva navrata (1992–1996. i 2004–2009), podsetio je pre gotovo jedne decenije kako je Gadafi ponovo postao "miljenik" Zapada.

Oko Gadafija su se utrkivale mnoge zapadne zemlje kada su sankcije 2003. ukinute i pukovnik je od "besnog pustinjskog psa", kako ga je nazvao Ronald Regan, postao partner i prijatelj Zapada, objasnio je tada Simeonović.

Razlog su, naravno, bili libijska nafta i poslovi koji su se otvarali u toj zemlji za kompanije iz celog sveta.

Dobri odnosi Jugoslavije i Libije bili su deo zvanične državne politike ne samo zbog potrebe za ekonomskom saradnjom nego i radi kosovske politike Beograda.

- Gadafi se sreo sa predsednikom Obamom u Rimu, imao je susret i sa Kondolizom Rajs, dolazio mu je španski kralj Huan Karlos, Silvio Berluskoni nebrojeno puta, bili su Grci kod njega, došao je i Putin... - ukazuje Simeonović.

On navodi da je Gadafi želeo da SFRJ opstane, pa kada je postalo jasno da ne može, zalagao se da Srbi i muslimani ostanu u jednoj državi. Nakon što je i ta mogućnost "otpala", Gadafi je ostao prosrpski nastrojen. Nije se sretao sa Slobodanom Miloševićem, mada su u Libiju odlazili i Lilić i Nikola Šainović i general Dragoljub Ojdanić i drugi.

- Slavio je kada je video kako su Srbi u BiH vezali one američke vojnike za stabla - svedoči ambasador Simeonović. I, dodaje, nikada ne bi priznao Kosovo. To su učinile nove vlasti 2013.

(Kurir.rs/Politika/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track