PRVI JUTROS ĐINĐIĆU DOŠAO NA GROB: Telohranitelj ubijenog premijera se prekrstio, položio ružu, ovako sad izgleda Milan Veruović
Foto: Zorana Jevtić

kurir na licu mesta

PRVI JUTROS ĐINĐIĆU DOŠAO NA GROB: Telohranitelj ubijenog premijera se prekrstio, položio ružu, ovako sad izgleda Milan Veruović

Politika -

BEOGRAD - Na današnji dan pre 21 godinu ubijen je tadašnji predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić.

Među prvima koji su jutros došli na Novo groblje, u Aleju velikana, bio je Milan Veruović, njegov nekadašnji telohranitelj koji je bio i ranjen tokom atentata.

Zoran Đinđić, godišnjica ubistva Zorana Đinđića, Milan Veruović
foto: Zorana Jevtić

Veruovićev sin, inače pevač poznat pod nadimkom Vojaž, jednom prilikom je ispričao da je zbog tadašnje situacije bio primoran da se preseli sa svojom porodicom u Francusku. Kako je otkrio, odatkle je i potekao nadimak "Vojaž" (Voyage), što na francuskom jeziku znači "putovanje" ili "put".

Zoran Đinđić, godišnjica ubistva Zorana Đinđića, Milan Veruović
foto: Zorana Jevtić

- Kada je moj otac bio ranjen, moja porodica i ja smo morali da bežimo u Francusku. Kao dete sam proživeo stvari koje mogu da se vide samo na filmu i to je traumatično iskustvo za jednog klinca. U Srbiju sam se vratio kada sam imao osam godina. Prošao sam pakao od života i trebalo mi je mnogo vremena da se uklopim sa svojim vršnjacima, koji nisu mogli da razumeju kroz šta sam prošao. Ne želim od sebe da pravim žrtvu, ali sam uvek bio kao neki čudak i crna ovca u društvu...Jedan od razloga za moj uspeh je inat. Radio sam mnogo više od drugih, ali zato sam uspeo - ispričao je Vojaž jednom prilikom za domaće medije.

Veruović je sad u penziji

Veruović je pre dve godine u jednoj TV emisiji ispričao da je sada penzioner, penzionisani pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova.

Kako je najavljeno iz Vlade, premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić i ministri položiće u 10 sati vence u dvorištu vlade, na mestu na kom je Đinđić ubijen.

Predsednik Vlade Srbije Zoran Đinđić ubijen je u atentatu 12. marta 2003. godine, podseća Beta.

Vlada je nekoliko sati posle ubistva proglasila vanredno stanje u Srbiji, a kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana i deo pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Supruga Ružica sa sinom Lukom na pomenu

1 / 7 Foto: Zorana Jevtić

Akcija Sablja

Tokom vanrednog stanja, koje je trajalo do 22. aprila 2003. godine, policija je u akciji "Sablja" uhapsila više od 11.000 osoba, među kojima i političare, visoke vojne oficire i nosioce pravosudnih funkcija.

U avgustu 2003. godine podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, a suđenje je počelo 22. decembra iste godine u Okružnom sudu u Beogradu. Sud je 23. maja 2007. godine proglasio krivim optužene koji su osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

Na po 40 godina zatvora osuđeni su bivši komandant JSO Milorad Ulemek Legija i njegov zamenik Zvezdan Jovanović, kao neposredni izvršilac ubistva.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Ko je bio Zoran Đinđić

Zoran Đinđić rođen je 1952. godine u Bosanskom Šamcu a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1974. godine. Jedan je od osnivača Demokratske stranke u kojoj je u septembru 1990. godine izabran za predsednika Izvršnog odbora, a u januaru 1994. za predsednika stranke.

Od februara do septembra 1997. godine bio je na poziciji gradonačelnika Beograda, kao kandidat koalicije Zajedno.

Posle pobede Demokratske opozicije Srbije (DOS) na parlamentarnim izborima decembra 2000. godine, izabran je za predsednika Vlade januara 2001. godine.

Bonus video:

05:46

JEZIVO SVEDOČENJE ĐINĐIĆEVOG HIRURGA Brzo sanirali srce, otvorili stomak i ZAPREPASTILI SE! Spasa nije bilo zbog OVE VRSTE METKA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track