HITNO JE PREKINUT TV PROGRAM I POKOJNI MOMIR OVAKO JE SAOPŠTIO DA SMO U RATU S NATO: Danas se navršava 25 godina od bombardovanja
Foto: Youtube Printscreen

da se nikad ne zaboravi i nikad ne oprosti

HITNO JE PREKINUT TV PROGRAM I POKOJNI MOMIR OVAKO JE SAOPŠTIO DA SMO U RATU S NATO: Danas se navršava 25 godina od bombardovanja

Politika -

BEOGRAD - Danas se navršava 25 godina od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Za 11 sedmica, prema procenama različitih izvora, poginulo je oko 2.500 civila i oko 1.000 vojnika i policajaca.

U bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, teško su oštećeni državna infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture i vojni objekti.

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO Havijera Solane, a Vlada SRJ je iste noći proglasila ratno stanje.

Akcija NATO usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine. Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dan ranije, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak na tu teritoriju međunarodnih vojnih trupa, što se dogodilo već 12. juna.

U predvečerje NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju reči koje nikako nismo želeli da čujemo saopštio je upravo sada već pokojni Momir Bulatović, crnogorski političar koji je u vreme NATO bombardovanja bio na čelu tadašnje savezne vlade kao premijer zajedničke države s Crnom Gorom.

On je 24. marta 1999, pre nego što su bombe počele da padaju proglasio ratno stanje u državi koja više ne postoji zbog rata u koji smo silom uvučeni braneći deo svoje teritorije od terorista OVK.

Dan ranije, 23. marta 1999. godine, održana je sednica Savezne vlade i prekinut je televizijski program da bi jugoslovenski premijer Momir Bulatović pročitao odluku da se zemlja nalazi u stanju neposredne ratne opasnosti.

Prva bomba pala je 24. marta u 20.06 časova na Crnu Goru i onda sam po ustavu proglasio ratno stanje - prepričao je Bulatović svojevremeno dešavanja u tadašnjem državnom vrhu.

- NATO pakt je večeras izvršio agresiju na SRJ. Izvršen je napad na jednu suverenu zemlju, protivno svim principima i normama međunarodnog prava. Zbog toga, iz stanja neposredne ratne opasnosti, Savezna vlada donela je odluku o proglašenju ratnog stanja. Ova odluka stupa na snagu odmah.

Momir Bulatović, ratno stanje, NATO bombardovanje, NATO agresija, godišnjica bombardovanja NATO
foto: Youtube Printscreen

Vlada poziva sve građane, pripadnike VJ i policije, savezne i organe republika članica, preduzeća i druge subjekte odbrane, da izvršavaju svoje ustavno pravo i zakonom prediviđene dužnosti u odbrani suvereniteta i nezavisnosti SRJ. Savezna vlada istovremeno poziva sve građane da mirno, odgovorno i savesno ispunjavaju svoje radne obaveze i time daju najbolji doprinos odbrani SRJ.

Kurir.rs/SĐP/Youtube/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track