IVICA DAČIĆ ZA KURIR O ODLUCI SB UN: Naša mala, ali odvažna i slobodarska Srbija borila se da se ČUJE NAŠ GLAS ISTINE I PRAVDE
Foto: Printscreen/Youtube/United Nations

IVICA DAČIĆ ZA KURIR O ODLUCI SB UN: Naša mala, ali odvažna i slobodarska Srbija borila se da se ČUJE NAŠ GLAS ISTINE I PRAVDE

Politika -

Šef srpske diplomatije u tehničkom mandatu, Ivica Dačić, oglasio se za Kurir povodom odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da odbije raspravu o 25 godina od početka NATO bombardovanja SRJ.

- Naša mala, ali odvažna i slobodarska zemlja, borila se svim silama da se u Savetu bezbednosti UN, tamo gde nije dato odobrenje da se naša zemlja bombarduje 1999, čuje naš glas, glas istine i pravde. O takozvanom Međunarodnom pravu neću ni da govorim...Ono ne da je pogaženo, već je potpuno zgaženo te 1999, kao što i sada pokušavaju - rekao je Dačić za Kurir i dodao:

- I sada, 25 godina posle, neki bi da nas zgaze. Ali neće. Razočarani jesmo, ali smo još snažniji i odlučniji da se borimo. Kad-tad će ih stići ruka pravde! - poručio je Ivica Dačić.

Ivica Dačić
foto: Printscreen/Youtube/United Nations

Za predlog rasprave, koji je predložila Rusija, glasale su tri članice Saveta bezbednosti, dok je preostalih 12 bilo uzdržano.

Glasanju je prethodila duga rasprava između ambasadora Rusije i Francuske, Nebezje i Nikolasa de Rivijea koji su izneli oprečne stavove o potrebi da se o bombardovanju NATO 1999. godine raspravlja pred ovim telom.

Ruski ambasador je rekao da je jasno da se izvestan broj članica protivi ovakvoj raspravi je "agresija NATO pokrenuta pod lažnim pretekstom", zbog čega ovo pitanje "nije vezano za istoriju već i za stvari koje se na Kosovu dešavaju i sada".

Nebezja je, istovremeno, naveo da je ovaj sastanak je u programu rada za mart koji je dostupan svima, ali da je Francuska tek danas dovela u pitanje ovu tačku dnevnog reda.

Rusija je još početkom marta predložila održavanje sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećeno 25. godišnjici NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, a Japan kao predsedavajući Saveta bezbednosti podržao tu inicijativu i zakazao sednicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track