BAKA ZAGORKA ODUVALA 103 SVEĆICE: I dalje radi OVE stvari, otkriva postoji li RECEPT za dug život!
Foto: Rada Mihailović

DOŽIVETI STOTU

BAKA ZAGORKA ODUVALA 103 SVEĆICE: I dalje radi OVE stvari, otkriva postoji li RECEPT za dug život!

Srbija -

Najstarija žiteljka lozničkog kraja, a sigurno i mnogo šire, Zagorka Radnić iz lozničkog sela Grnčara obeležila je danas 103. rođendan.

Iza nje je 1.236 meseci na ‘’trećem kamenu od Sunca’’, a kako se drži potrošiće ih još ova stamena žena.

Mada nije htela proslavu, njeni najbliži nisu hteli da dan prođe bez torte pa je sada goreo broj 103, sa željom da se na istom mestu okupe i za 365 dana pa da Zagorka, koja troši drugi vek svog trajanja, oduva i 104. leto.

Loznica
foto: Rada Mihailović

Mnogo toga je Zagorka preturila preko glave, a danas joj je briga što ne može da radi kao što je mogla pre desetak leta, u 93, ili pre tri godine, kada je, na molbu da je fotografišemo, bez imalo muke pokazala kako cepa drva kao da joj nije sto nego upola manje leta na leđima. Sekiru više ne uzima u ruke, ali još uvek voli sama da očisti šporet, naloži vatru, i trudi se da bude što samostalnija, iako godine polako, ali sigurno čine svoje.

Loznica
foto: Rada Mihailović

Njena briga je što ne može da radi kao nekada, što je smanjila brzinu, izdali vid i sluh, prosto neće da se preda, priča njena unuka Rada Mihailović.

- Naša nana se još uvek, hvala Bogu, dobro se oseća, prilično je zdrava, bistra je i dalje sve brzo kapira. Od nje još može da se čuje mnogo toga pametnog i korisnog, ogromno je to životno iskustvo. Gura kao da nema 103, hoda uz pomoć štapa, ali ide, šeta po kući, po dvorištu, voli da izađe kada je lepo vreme. Pazimo je, uvek je neko uz nju, a najviše o njoj vodi računa njen sin Vlado, snaja, unuk, svi se trude da joj se nađu pri ruci. Ona hoće da bude što samostalnija, ali jednostavno ima ozbiljne godine i vodimo računa o njoj. Nije htela da pravimo neku proslavu, izgubila je u međuvremenu još dva sina, ali je kroz kuću prošlo nas tridesetak koji znamo koji je danas dan i želeli smo ipak da joj čestitamo rođendan. Tu su joj najmlađi čukununuk Đorđe, ima 18 meseci, i najstarija čukununuka Jana kojoj je 21. Nadamo se da ćemo se istim povodom okupiti i dogodine da čestitamo našoj nani i 104.rođendan – kaže Rada za Kurir.

Loznica
foto: Rada Mihailović

Slavljenica ima brojno potomstvo, rodila je jednu ćerku i pet sinova, ima jedanaestoro unučadi, šesnaestoro praunučadi i sedmoro čukununučadi. Kada se uračunaju zetovi i snaje to je prava mala ‘’vojska’’ u kojoj svi vole i poštuju njihovu Zagorku.

Recept za duboku starost nema, život je nije mazio, udala se sa devetnaest, a od 1995. je udovica. Rada kaže da je Zagorka čitavog života radila i navikla da brine o sebi i drugima.

Uvek joj je bilo najvažnije da se njeni najrođeniji dobro slažu, poštuju i slušaju, a sebi je i pre godinu dana poželela da dok je živa bude zdrava i može da se kreće.

Loznica
foto: Rada Mihailović

- Ostavlja nam njena bogata životna iskustva i uvek savetuje potomstvo da budemo dobri i pošteni ljudi, da bude borci kakav je ona bila. Želimo da još dugo bude sa nama i da je zdravlje što duže služi pa da proslavi i 104. rođendan – kazala je Rada.

Zagorka je dočekala pune 103. i ide dalje. Čini se da će njoj za dve godine s punim pravom moći da se čestita uz onu poznatu ‘’105 pa opet’’, što bi voleli njeni najmiliji. Kako se za sada drži nije nemoguće da i za dve godine zabeležimo Zagorkin ‘’divan dan’’.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track