POTPUNO UNAKAŽEN SRPSKI JEZIK NA PRIŠTINSKIM DOKUMENTIMA! Ispisane potpuno BESMISLENE reči i termini

sramota

POTPUNO UNAKAŽEN SRPSKI JEZIK NA PRIŠTINSKIM DOKUMENTIMA! Ispisane potpuno BESMISLENE reči i termini

Politika -

Kršenja jezičkih prava od strane prištinskih institucija su svakodnevna pojava, posebno kada je reč o pravu na upotrebu srpskog jezika, koji je, iako službeni i u potpunosti ravnopravan sa albanskim jezikom, često potpuno zanemaren ili „unakažen“.

Jedan od “novijih” primera „jezičkog incidenta“ na KiM je formular tzv. Ministarstva unutrašnjih poslova pod nazivom „Zahtev za dokumenta civilnog stanja“, gde su na “srpskom” jeziku ispisane potpuno besmislene reči i termini koji se koriste kao nazivi za pojedina dokumenta, prenosi Medija centar Čaglavica.

Tako na primer u koloni gde se zahteva da se upiše datum, kao i mesto rođenja piše „datum rodenja“ i „mesto rodenja“.

U delu formulara gde je potrebno označiti za koji dokument podnosite zahtev takođe ima brojnih besmislica.

Tako je izvod rođenja postao “izvod redena”, ekstrakt rođenja je u formularu “ekstrakt rodena”, “dokaz smrt”, “dozvola sahrane”, “uverenje održavlanstvo”, “uverenje obracnom stanju…”.

Takođe u delu formulara gde treba da se upiše ime i prezime jednog od roditelja podnosioca zahteva na srpskom jeziku piše “ime i prezime majke”, dok u istoj koloni na albanskom i engleskom piše “ime i prezime oca”. U sledećoj koloni na albanskom i engleskom piše ime i prezime majke, a na srpskom “ime i prezime oca”.

Ovaj formular Medija centru Čaglavica poslao je građanin Severne Mitrovice, koji tvrdi da ga je dobio u opštini Severna Mitrovica.

Zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice Katarina Ađančić potvrdila je za Medija centar da se ovaj formular koristi u opštini Severna Mitrovica, ali da “odgovornost zbog nejasnih termina u njemu nije na opštini već na onome ko je izdao taj obrzac”.

Kurir.rs/Medija centar Čaglavica/KoSSev/Prenosi: A.Ć.

Bonus video:

07:43

PRIŠTINA VRŠI KULTURNI GENOCID NAD SRBIMA! Eksperti o proglašavanju pravoslavne crkve katoličkom: CILJ JE DA SE IZGUBI TRAG SRBA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track