DAČIĆ UVEREN: U Savetu Evrope sprema se manipulacija, koga oni zafrkavaju
Foto: Nenad Kostić

tv gostovanje

DAČIĆ UVEREN: U Savetu Evrope sprema se manipulacija, koga oni zafrkavaju

Politika -

Vršilac dužnosti predsednika Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ukazuje da se, po pitanju glasanja za prijem Kosova u Savet Evrope, sprema manipulacija, jer neke zemlje nisu spremne da glasaju i pored pozitivnog izveštaja Dore Bakojani.

Dačić je, za TV Prva, naveo da su, kako kaže, sada smislili da Priština, da bi bila primljena u SE, mora da uradi nešto za Zajednicu srpskih opština.

"I šta su odlučili, da moraju da pošalju nacrt statuta Ustavnom sudu. Šta znači da pošalju? Šta će da odgovori Ustavni sud? I oni će da uđu u Savet Evrope. Koga oni zafrkavaju", upitao je Dačić.

Kako kaže, ako se pogleda šta rade, kao i poslednje hapšenje na prelazu Brnjak, Srećka Sofronijevića, Srbina iz Zvečana koji je 13. oktobra 2021. godine ranjen od strane pripadnika Specijalne kosovske policije, vidi se da su sve što su obećali - slagali.

"Sada se postavlja pitanje njihovog kredibiliteta, ali i šta nama preostaje da radimo. Mi ćemo se boriti", kazao je šef srpske diplomatije.

Kaže i da glasanja u vezi Kosova ne mogu da prođu u UN jer, podseća, manje je zemalja koje su priznale nezavisnost, a i među njima ima onih koje ne glasaju za Kosovo.

"Da je Kosovo u pitanju mogao bih da vam kažem tačno kako bi bilo glasanje, 84 zemlje članice UN priznaju Kosovo, 109 ne priznaje, a u te 84 spada i Mađarska koja više ne glasa za Kosovo i nema šanse da to prođe kroz UN", naglašava.

Napad Irana na Izrael samo jedan dodatni destabilizujući faktor

U vezi sinoćnjeg napada Irana na Izrael kazao je da je to samo jedan dodatni destabilizujući faktor, podsećajući da već godinama i decenijama unazad traju poremećeni odnosi Irana i Izraela i da se to savršeno uklapa u inače poremećeni odnos snaga na Bliskom istoku i u svetu.

„Možemo da gledamo izolovano na ono što se noćas dešavalo, ali ne možemo da ne kažemo da je pre neki dan Izrael napao Iran gađanjem konzulata u Siriji. Ovo je odgovor na to što je urađeno“, objasnio je on.

Dačić je rekao da se mora zaustaviti dalja eskalacija, i ocenio da je teško očekivati da će na sednici Saveta bezbednosti biti doneta neka rezolucija.

Pozicija Srbije, kazao je, zalaganje za miroljubivu koegzistenciju, a to znači da zalaganje za rešavanje problema mirnim putem i da zaštita nacionalnih i državnih interesa.

Kurir.rs/Kosovo online/TV Prva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track