"TAKTIČKI POTEZ VLASTI UBACIO SEME RAZDORA U OPOZICIJU" Eksperti o odluci da se svi lokalni izbori održe istog dana
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"TAKTIČKI POTEZ VLASTI UBACIO SEME RAZDORA U OPOZICIJU" Eksperti o odluci da se svi lokalni izbori održe istog dana

Politika -

Nakon 17 dana razgovora, turbulentnih sastanaka, napuštanja kolegijuma, protetesta, pretnji bojkotom, ponovnog dijaloga, vlast je napravila i konačni ustupak opoziciji - svi lokalni izbori će biti 2. juna zajedno sa beogradskim. Iako su ovim ispunjeni svi uslovi opozicije, lista Srbija protiv nasilja i koalicija Nada nisu preterano zadovoljni, sasvim suprotno, izbore i dalje nazivaju farsom, a još razgovaraju o tome da li će krenuti u kampanju i izaći na izbore.

Da li opozicija treba da bude zadovoljna nakon ovog ustupka? Da li će imati konsenzus u stavu ili nova razbijanja unutar svojih redova? Može li se očekivati politička stabilnost posle izbora?

Na ova pitanja dali su odgovor Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, Bogdan Stojanović, politikolog, i Srđan Barac, iz Centar za društvenu stabilnost, u gostovanju u emisiji Usijanje.

- Mislim da je gospođa Brnabić, verovatno u konsultacijama sa predsednikom Vučićem i ostatkom vladajuće koalicije, zaključila da opoziciji treba dati sve moguće koncesije, da oni izgube bilo kakav argument protiv demokratskog procesa u Srbiji. Jer njihovi argumenti koji su korišćeni u ovim raspravama su išli u pravcu podkopavanja legitimiteta izbornog procesa i sve ovo je stavljeno na stoj iz tog razloga da se kaže da su sva tri zahteva koju su oni prvobitno formulisali ispunjena. Dakle, prvo ispunjen je zahtev uvida u birački spisak koji je centralni zahtev bio kada govorimo o regularnosti izbornog postupka s obzirom na to da to primedbe išle u pravcu migracije, a migracije ne mogu da budu praktično realizovane ako nema intervencije na birački spisak - naveo je Vuk Stanković i dodao:

09:28

SVI LOKALNI IZBORI 2. JUNA: Opoziciji dat ustupak, da li će ići na izbore ili će se pojaviti nov razlog za bojkot?

- Dakle, kada je birački spisak otvoren za sve i kada svako njega može da kontroliše u svakom trenutku dok traje kampanja i na samom izbornom danu da je opozicija u krajnjoj liniji ima svoje predstavnike u biračkim odborima, taj argument otpada. Drugi argument je bio opozicije u prilog nedemokratičnosti izbora, nejednaka zastupljenost na javnim servisima, posebno na RTS-u. I to je vlast prihvatila želeći da otvori diskusiju sa uredništvom RTS-a oko načina predstavljanja stranaka u susret novim beogradskim i lokalnim izborima. Najzad bio je taj treći argument da ako se razdvoje beogradski i opštinski izbori u 66 opština i gradova u Srbiji, da onda može da dođe do preseljenja birača u Beograd iz drugih opština i gradova da bi se tako povećavale šanse vlasti.

- Ovo je bio strateški potez vlasti ili taktički. Na neki način ubacila je seme razdora u opoziciju i mi sad vidimo to jedinstvo koje je postojalo oko bojkota. Mi bi su sutra već imali, da se ovo nije dogodilo, konferenciju za štampu gde bi "Srbija protiv nasilja" izašla i rekla da idu u bojkot. Sada se već menjaju okolnosti i sad smo već videli da postoje neke političke organizacije koje će izaći na izbore nakon ovoga. Videćemo šta će se dogoditi, ali jeste ustupak, ali sa druge strane ozbiljan taktički potez vlasti kojim je uneto seme razdorao među opozicijom - rekao je Stojanović.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- Mislim da je preduslov za pobedu da se ponudi konkretna politička ideja, da se radi na prezentaciji te političke ideje o slušanju građana i u skladu sa tim prezentovanja mogućnosti da zaista ostvarite određenu političku ideju. Sama tema datuma, mislim da je poražna iz ugla opozicije, da je opozicija na taj način izgubila i jednu vrstu kredibiliteta. Jer sama borba oko datuma nije borba za političke ciljeve, za politički program, već je borba za kupovinu nekog vremena, iako ja mislim da ne troše pravilno vreme. Zato mislim da su se našli nesnađeni, jer mislim da i ovaj vremenski period nisu potrošili da bi ponudili nešto tim biračima i da osluškuju šta su njihove glavne potrebe. Već se konstantno bave jednom idejom, a to je napad - rekao je Barac.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

06:25

DA LI SU JUNSKI BEOGRADSKI IZBORI DOBRA ODLUKA? Eksperti tvrde: Vučić izbio glavni adut opozicije, neće biti reprize 2020. godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja