BURA U OPOZICIJI: Đilasa preglasali, većina iz Srbije protiv nasilja hoće na izbore 2. juna! RASPLET DRAME večeras
Foto: Printscreen/Video Plus

novi sastanak u 19 sati

BURA U OPOZICIJI: Đilasa preglasali, većina iz Srbije protiv nasilja hoće na izbore 2. juna! RASPLET DRAME večeras

Politika -

Izbori spojeni, a opozicija podeljena! Građani na birališta izlaze 2. juna, jer će beogradski i lokalni izbori biti istovremeno, a pitanje koje visi u vazduhu jeste da li će jedan deo opozicije okupljen oko koalicije "Srbija protiv nasilja" izaći na izbore.

Iako su opozicionari najavili da će odluku o izlasku saopštiti u četvrtak uveče, to se nije dogodilo. Kako Kurir saznaje, razlog leži u tome što u samoj koaliciji postoje različiti stavovi o bojkotu, što se jasno videlo na sastanku koji su održali u četvrtak.

Dva tabora

- Dragan Đilas je glavni zagovornik da se izbori bojkotuju, u tome ga podržavaju Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović i Zdravko Ponoš. Uz njega je najpre bio i Aleksandar Jovanović Ćuta, ali se posle predomislio. Ostali, a tu prednjače Miroslav Aleksić, Pavle Grbović, i Radomir Lazović, smatraju da bi im bojkot uništio i rejting i finansije - navodi naš dobro obavešteni izvor i dodaje da je epilog pomenutog sastanka bio 5:4 u korist onih koji bi da izađu na izbore.

Dragan Đilas
foto: Zorana Jevtić

- Nije bilo teških reči, ali je podela bila jasna. Ipak, Đilas ima najveći uticaj, finansije i medije i jasno je da sve zavisi od njega - navodi naš izvor i dodaje da je konačna odluka treba da bude doneta večeras.

Da postoji jasna podela u opoziciji kad je reč o izlasku na izbore, videlo se prethodnih dana.

Nakon vesti da će beogradski i lokalni izbori biti spojeni, oglasili su se Radomir Lazović, Pavle Grbović i Miloš Parandilović, koju su poručili da na birališta treba izaći. S druge strane, Zdravko Ponoš i Miloš Jovanović su istog dana poručili da ne treba ići na izbore.

Ćutin poziv

Zanimljivo je da je Aleksandar Jovanović Ćuta najpre rekao da smatra da odluka o izborima ne može biti pozitivna, da bi juče pozvao kolege iz opozicije da na izbore izađu.

Konstitutivna sednica Skupštine Srbije, konstitutivna sednica, Skupština Srbije, Aleksandar Jovanović Ćuta
foto: Nenad Kostić

- Zato poziv svima, poziv Kreni-promeni, svim ekološkim opcijama, svim pojedincima da se spremamo za izbore i da se spremimo za 2. jun. Ta odluka nije doneta, ponavljam, ta odluka mora biti zajednička - rekao je on juče i uputio poziv i koaliciji NADA da donesu odluku o izborima.

I Đorđe Stanković, narodni poslanik i potpredsednik Narodnog pokreta Srbije, na čijem je čelu Miroslav Aleksić, juče je istakao da na izbore treba izaći.

On je naveo da se stvorio osnov za izlazak na predstojeće izbore:

- Verujem da je ovo malo veća šansa za opoziciju. Stvorio se osnov za izlazak na izbore.

Kako je istakao, "nemamo opravdanje da ne učestvujemo na izborima", ali očekuju se konsultacije s koalicionim partnerima.

- Drugi jun je ipak bolji datum nego usred leta, verujem da će se odluka, u konsultaciji s partnerima, doneti danas - rekao je Aleksićev poslanik.

Predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja održaće još jedan sastanak večeras u 19 sati, posle kog bi trebalo da se razreši dilema - hoće li na izbore ili ne.

Ne menja odluku

Jovanović za bojkot

Miloš Jovanović
foto: Ana Paunković

Miloš Jovanović, predsednik Nove DSS, protiv je izlaska na izbore i, kako Kurir saznaje, koalicija NADA, u kojoj je i POKS, najverovatnije će ostati pri toj odluci.

Jovanović je i u sredu istakao da smatra da bi eventualni izlazak opozicije na izbore pokazao odsustvo samopoštovanja, ali da će o svim narednim odlukama diskutovati na zasedanju organa stranke.

Kurir.rs

Bonus video:

02:59

OPOZICIJA ĆE INSISTIRATI NA JESENJIM IZBORIMA Matić: Cilj - primena MAKEDONSKOG SCENARIJA i dolazak na vlast BEZ PODRŠKE GRAĐANA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track