"POZDRAVLJAM ISTORIJSKI VAŽNE ODLUKE MOG OCA" Princ Filip o dekretu prestolonaslednika Aleksandra i kršetnju princeze Marije
Foto: Krunski savet

"POZDRAVLJAM ISTORIJSKI VAŽNE ODLUKE MOG OCA" Princ Filip o dekretu prestolonaslednika Aleksandra i kršetnju princeze Marije

Društvo -

Njegovo kraljevsko visočanstvo princ-naslednik Filip pozdravio je odluke svog oca i starešine Kraljevskog doma Srbije, prestolonaslednika Aleksandra, koje su juče i zvanično saopštene javnosti u saopštenju za javnost članova Krunskog veća i Krunskog saveta.

Oni su saopštili da je Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar, na osnovu odredbi Porodičnog pravilnika i drugih važećih zakonskih akata, doneo odluku da se zgrada Slamnate kuće u Dvorskom kompleksu na Dedinju u Beogradu koristi isključivo za stanovanje njegovih sinova, princa-naslednika Filipa, princa Petra i princa Aleksandra, sa članovima njihovih najbližih porodica. Članovi Krunskog saveta takođe su informisali javnost da je konstatovana promena u liniji nasleđivanja Kraljevske porodice Srbije, u kome se navodi:

„Krunski savet i Krunsko veće primili su k znanju da je kao posledica voljne abdikacije princa-naslednika Petra, njegov brat kraljević Filip po osnovu načela primogeniture, Ustava Kraljevine Jugoslavije i Porodičnog Pravilnika za članove Kraljevskog Doma Karađorđevog nesporni Princ Naslednik”. Savetnici Krune takođe su obavešteni i o predstojećem krštenju princeze Marije, ćerke princa-naslednika Filipa i princeze Danice, koje će uskoro biti održano u Dvorskoj crkvi Svetog Andreja Prvozvanog, sa pratećim svečanim prijemom u Kraljevskom dvoru. Malu Princezu će krstiti Njegova Svetost Patrijarh srpski Porfirije.

princ Filip
foto: Krunski savet

„Izražavam veliku zahvalnost svom ocu na ljubavi i pažnji koju je kao Starešina Kraljevskog doma ukazao meni, mojoj porodici i mojoj braći Petru i Aleksandru, ali i istorijskoj odgovornosti koju je prema dinastiji i kruni pokazao kao Starešina Kraljevskog doma“ saopštio je princ-naslednik Filip.

„Kao naslednik srpske Krune koji je rođen u izgnanstvu i kao beba proglašen državnim neprijateljem Jugoslavije, moj otac prestolonaslednik Aleksandar postigao je istorijski važne stvari kako za kraljevski dom Srbije tako i za našu Otadzbinu: omogućio je povratak članova Kraljevske porodice u otadzbinu nakon višedecenijskog izgnanstva i rehabilitaciju svih njenih članova. Zahvaljujući tome, u Srbiji danas žive i rađaju se nove generacije Karađorđevića koje lišene teškog bremena izgnanstva žive, obrazuju se i rade u svojoj državi“ istakao je princ Filip.

„Moj otac omogućio je vraćanje u otadžbinu posmrtnih ostataka preminulih članova Kraljevske porodice koji su bili sahranjeni u izgnanstvu i obezbedio njihovu državnu sahranu u porodičnom mauzoleju Crkve Svetog Đorđa na Oplencu, čime je ispunio zavet najvoljenijeg srpskog kralja, Petra I Karađorđevića“ podsetio je princ Filip.

princ Filip
foto: Krunski savet

„Na posletku, moj otac, svojom odlukom omogućio je da mi, njegovi sinovi, živimo u Dvorskom kompleksu na Dedinju, koji je kupljen i sagrađen od ličnih sredstava mog pradede kralja Aleksandra I i prababe kraljice Marije. Time su se stekli uslovi da u ovom domu, po prvi put u istoriji kraljevskog doma, na jednom mestu žive tri generacije Karađorđevića, jer je moj otac, prvi starešina Kraljevskog doma u istorii Srbije koji je dočekao svoje unuke“ saopštio je princ-naslednik Filip.

Izuzetno srećan i ponosan zbog odluka svog oca, radujem se našem zajedničkom radu na daljem napretku i razvoju našeg Kraljevskog doma, na opštu korist našeg naroda i naše države“ zaključio je princ-naslednik Filip.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track