U TOKU IZBOR ČLANOVA NOVE POKRAJINSKE VLADE: Sednicom predsedava Maja Gojković
Foto: ATA images

ap vojvodina

U TOKU IZBOR ČLANOVA NOVE POKRAJINSKE VLADE: Sednicom predsedava Maja Gojković

Politika -

U toku je Sednica Skupštine AP Vojvodine za izbor članova nove Pokrajinske vlade. Mandatarka za sastav nove Pokrajinske vlade je bivša ministarka kulture i nekadašnja gradonačelnica Novog Sada Maja Gojković.

Na dnevnom redu su dve tačke: izbor Pokrajinske vlade i imenovanje zamenika generalnog sekretara Skupštine, prenosi RTV.

Mandatarka Gojković najavila je da će razvojni projekti, kapitalna ulaganja i interes građana biti prioriteti njenog budućeg kabineta. Zajedno sa republičkom vladom i drugim organima vlasti, Pokrajina će biti motor razvoja, poručila je buduća predsednica Pokrajinske vlade.

- Kroz sve ove projekte prvenstveno ćemo nastaviti da se oslanjamo i čuvamo blago Pokrajine a to je bogatstvo različitosti u etničkom i svakom drugom pogledu. Velika je privilegija i obaveza nastaviti rad na već započetim projektima. To će biti čvrst oslonac za planove i aktivnosti koje će se realizovati ubuduće. Ekonomski razvoj biće na prvom mestu prioriteta. Visok životni standard, energetski održiva Vojvodina, zelena Vojvodina i Vojvodina po meri svih njenih građana - istakla je mandatarka.

Svi građani će u narednom periodu, kroz dalji rast zaposlenosti, osetiti rast životnog standarda.

Do 2030. očekuju nas reforme poljoprivrede, unapređenje obrazovnog sistema…Insistiraće se na stvaranju podsticajnog preduzetničkog ambijenta, jačanju saradnje sa obrazovnim institucijama… Jedan od prioriteta nove vlade biće i ulaganje u proizvodnju hrane, investicije u agroekonomiju doprineće još boljem životnom standardu građana Vojvodine koja je oduvek smatrana žitnicom Evrope, poručila je Gojković.

Unapređenje na planu zaštite životne sredine – mandatarka vidi kao priliku za investicije i inovacije. Značajnu ulogu na tom planu ima i zelena agenda EU – dekarbonizacija, biodiverzitet, cirkularna ekonomija svakoj od ovih oblasti nova Pokrajinska vlada posvetiće posebnu pažnju.

Ulaganje u infrastrukturu, razvoj održive inkluzivne turističke ponude jedan je od ciljeva nove vlade.

Unapređivanje obrazovnog sistema, radiće se i na povećanju obima dualnog stručnog obrazovanja.

Pokrajinska vlada podržaće mnogobrojne projekte iz oblasti kulture - jedan od njih je i Grad Zrenjanin koji ove godine nosi titulu nacionalne prestonice kulture. Jedan od akcenata četvorogodišnjeg rada Pokrajinske vlade biće i privođenje nameni dvoraca i letnjikovaca širom Vojvodine.

Međuregionalni plan – produbiti saradnju sa svim regijama sa kojima Pokrajina tradicionalno neguje dobre odnose.

Na prethodnoj sednici izabran je predsednik Skupštine Vojvodine Balint Juhas i četiri potpredsednika i to Damir Zobenica, Aleksandra Maletić, Nemanja Zavišić i Boris Novaković.

U ovom sazivu opozicione odborničke grupe nemaju potpredsednike, jer nisu predložile kandidate.

Kurir.rs/RTV/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja