SRETENOVIĆ: Poseta Si Đinpinga daje nadu Srbiji da će neke sporne odluke u UN biti sprečene
Foto: Kosovo online printscreen

iz ugla istoričara

SRETENOVIĆ: Poseta Si Đinpinga daje nadu Srbiji da će neke sporne odluke u UN biti sprečene

Politika -

Poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji je značajna na političkom nivou zato što daje nadu da će kineski uticaj, posebno u UN, omogućiti Srbiji da barem spreči neke vrlo neprijatne i sporne odluke koje se spremaju na nivou UN, poput rezolucije o Srebrenici, kaže za Kosovo onlajn istoričar Stanislav Sretenović.

Kako objašnjava, nada je u tome da će Kina uspeti svojim autoritetom i uticajem među malim državama, brojem da nadjača uticaj dela zapadnih zemalja koje po svaku cene žele da neprijatne rezolucije po Srbiju prođu.

"Sa druge strane, u ekonomskom smislu, Kina igra značajnu ulogu, mada moramo da kažemo da je nesrazmera u ekonomskoj snazi Kine i Srbije veoma velika. Srbija za Kinu ne predstavlja tako značajno tržište kao što predstavlja EU. Ali Kina je za Srbiju veoma značajna i u tom smislu razvijaju odnose, Srbija se nada novim investicijama", ističe Sretenović.

On ističe da posmatrano na simboličkom nivou, Si Đinping dolazi na jedan tragičan datum, 25-godišnjice bombardovanja Srbije od strane Natoa "koje je sporno sa stanovišta međunarodnog prava" i na tragičan datum kada je bombardovana kineska ambasada.

"To su takođe važni signali. Kina time pokazuje Srbiji da joj daje podršku i na simboličkom nivou, pored političkog, a Srbija se nada da će ovaj kineski korak doprineti da se tendencija dela zapadnih zemalja da po svaku cenu ospore integritet srpske teritorije i ospore srpsko prisustvo u svojoj južnoj pokrajini KiM, da se ta politika barem uspori, ako ne i stopira“, navodi naš sagovornik.

Dodaje da su kineske investicije značajne ne samo u Srbiji nego i u Mađarskoj.

Kurir.rs/Kosovo Online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track