ZAVRŠEN SASTANAK U BRISELU UZ POSREDSTVO EU: Nema dogovora Beograda i Prištine, obratio se Petković
Foto: Printscreen/Video Plus

ZAVRŠEN SASTANAK U BRISELU UZ POSREDSTVO EU: Nema dogovora Beograda i Prištine, obratio se Petković

Politika -

U Briselu je završen trojni sastanak delegacija Beograda i Prištine uz posredstvo Evropske unije bez rešenja u vezi sa odlukom centralne banke u Prištini o upotrebi dinara.

Nakon nove runde dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača koja je trajala skoro 7 sati, glavni pregovarač Petar Petković izjavio je novinarima u Briselu da je Srbija predložila šest konstruktivnih predloga o upotrebi dinara, ali da je Priština sve odbila.

"Glavni pregovarač Prištine nama u pregovorima nudi i manje u odnosu na ono što je dogovroreno i u odnosu na ono što je njihov legalni sistem dopustio i manje od onoga što njihovi propisi dopuštaju", kazao je Petković.

On je dodao da je specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Srbije i tzv. Kosova Miroslava Lajčaka pitao dokle i na koji način će se razgovarati ukoliko Priština ne želi da se dogovara niti da prihvati dogovore koji su već uspostavljeni u dijalogu.

"Gospodin Lajčak na ta pitanja jednostavno sleže ramenima. Mi ćemo nastaviti borbu da naš narod na Kosovu i Metohiju dobija svoje plate i penzije", kazao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da rešenja koja Srbija nudi i traži nisu u suprotnosti sa njenim nacionalnim interesima ali da ona omogućavaju kompromisna rešenja.

"Iskoristili smo priliku da uputimo snažan protest zbog zabrane Prištine da patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju i sedmorici vladika zabrani posetu Pećkoj patrijaršiji", kazao je on i dodao da je obavestio i o zabranama predstave knjige o Milutinu i ulaska glumca Nenada Jezdića na Kosovo i Metohiju.

On je naveo da Beograd vrata za razgovor nije zatvorio, jer želi da pronađe rešenje, bez kojeg je samo svaki dan sve teže Srbima na Kosovu i Metohiji.

"Ostaćemo koliko god da je potrebno u Briselu, doći ćemo koliko god puta da treba, tražićemo rešenje", naglasio je Petković.

Kurir.rs/Beta/Preneo: D. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja