MINISTAR STAROVIĆ ODGOVORIO VJOSI OSMANI: Srbima na KiM su uskraćena ljudska prava, demokratija i vladavina prava!
Foto: Kurir televizija

PORUKA

MINISTAR STAROVIĆ ODGOVORIO VJOSI OSMANI: Srbima na KiM su uskraćena ljudska prava, demokratija i vladavina prava!

Politika -

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović reagovao je na navode predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani da će prištinske vlasti nastaviti da se zalažu za stubove Saveta Evrope - demokratiju, ljudska prava i vladavinu prava, ističući da navedeni principi treba da se primenjuju na sve, prenosi Kosovo Online.

- Gospođa Osmani je izjavila da će privremene vlasti Kosova* "nastaviti da se zalažu za stubove koji definišu Savet Evrope: ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava - napisao je Starović na društvenoj mreži "X".

Zatim je ispitao kako se navedeni principi poštuju u slučaju Srba na KiM.

- Ljudska prava = 250 hiljada Srba je proterano 1999. i 2004. godine, a stopa održivog povratka manja je od dva posto, isključivo u izolovanim ruralnim enklavama. Svi veći gradovi ostaju zabranjene zone za povratnike.

Demokratija = Srbima na Kosovu* zabranjeno je učešće na srpskim izborima uz nadzor OEBS-a. Albanski gradonačelnici nametnuti su na većinski srpskom severu, uz podršku od manje od 3,5 posto.

Vladavina prava = Vansudsko hapšenje Srba uz zastrašivanje specijalnom policijom na dnevnoj bazi. Pripadnik KBS koji je pucao i ranio 11-godišnjeg srpskog dečaka slobodno šeta.

Ljudska prava, demokratija i vladavina prava treba da se primenjuju na sve. Ako postoji jedna zajednica koja je isključena, sva tri postulata postaju sušta suprotnost - zaključio je Starović.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track