APSURD DA NEMCI DRŽE UVODNU REČ O SREBRENICI! Istoričar Cvetković: Rezolucijom se devalvira pojam GENOCID!
Foto: Kurir tv

zamena teza

APSURD DA NEMCI DRŽE UVODNU REČ O SREBRENICI! Istoričar Cvetković: Rezolucijom se devalvira pojam GENOCID!

Politika -

Delegacija Srbije u Njujorku, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, dobila je informaciju da će Nemačka, inače zemlja poznata po najvećem genocidu u Evropi, jedina imati uvodnu reč na sednici Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici i da će tražiti podršku za predlog te rezolucije.

Adolf Hitler
foto: Arhiva

Međutim, ako budemo svaki veliki, pa i masovni zločin koji se dešava u ratnim sukobima, i koji će se dešavati u budućnosti, proglašavali genocidnim onda ćemo devalvirati sam pojam "genocidan", istakao je za Kurir istoričar Srđan Cvetković.

Srđan Cvetković
foto: Kurir tv

- U Bosni je bio građanski rat gde je učinjen zločin, ali nema reči o planskom i sistematskom uništenju jednog naroda kao što je bilo u Drugom svetskom ratu gde je Hitler imao plan konačnog rešenja za Jevreje i celu strukturu države i državni aparat podredio tome. Genocid ne može biti lokalan. Ukoliko se to izjednači, devalvira se masovno uništenje Srba, Jevreja i drugih naroda - kaže Cvetković i dodaje da će se ovom rezolucijom stvoriti dodatni problemi u pomirenju dva naroda:

- Ova rezolucija nosi više štete nego koristi - zaključuje on.

Podsetimo, kako je Kurir pisao, na sednici Skupštine UN, reč će imati stalna predstavnica Nemačke u UN Antje Lendertse, koja je bila najglasnija u antisrpskoj kampanji i prikupljanju glasova za rezoluciju. Ona je lično išla u Keniju i latinoameričke zemlje kako bi ih ubedila da glasaju za rezoluciju, to jest direktno protiv srpskog naroda.

Antje Lendertse
foto: EPA

Lendertseova će predstaviti predlog rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, posle čega se očekuje odgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track