OSLOBAĐALI SMO EVROPU OD NACISTA, A SAD SMO MI GENOCIDNI NAROD?! Stevan: Ubili su mi oca i brata, a u telu još imam nemačke gelere
Foto: Privatna Arhiva

ironija

OSLOBAĐALI SMO EVROPU OD NACISTA, A SAD SMO MI GENOCIDNI NAROD?! Stevan: Ubili su mi oca i brata, a u telu još imam nemačke gelere

Politika -

Delegacija Srbije u Njujorku, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, dobila je informaciju da će Nemačka, inače zemlja poznata po najvećem genocidu u Evropi, jedina imati uvodnu reč na sednici Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici i da će tražiti podršku za predlog te rezolucije.

Stevan Popratina, 100 Godina
foto: Petar Aleksić

A ova informacija kao i sama činjenica da pojedine sile žele da Srbe proglase za genocidan narod uznemirila je i potresla Stevana Popratinu (100) iz Bačke Topole, koji se sa ocem i dva brata borio u partizanima.

On je, kako je Kurir ranije pisao, iz logora Jastrebarsko u blizini Zagreba, zajedno sa svojim saborcima, oslobodio oko 1.000 dece. Ranjen je 1943. u Gorskom Kotaru, kada su partizani napali nemački voz sa municijom.

Jastrebarsko, Logori

- Ovo što se dešava nema nikakve veze ni sa istorijom ni sa zdravim razumom. Nemci su ti koji su ubijali na milione nedužnih ljudi, rušili, palili, osnivali logore, pa i dečije, dok je Srbija ta koja se borila i gubila ljude u želji da Evropu oslobodi od nacista. Nemačka nema aposlutna nikakva prava da kaže da smo mi genocidan narod kada je ta država nastala na istrebljenju miliona drugih ljudi - kaže deda Stevan kojem su Nemci ubili oca i jednog brata.

operacija Oluja, Oluja, kolona
foto: Youtube prtscr / BKSP

- Nemci su devedesetih godina podrivali i bivše zemlje SFRJ i ako ćemo se vraćati u istoriju - zašto "Bljesak" i "Oluja" nisu genocidi?! Šta je sa NATO bombardovanjem?! Kosovom?! Za to niko nikad nije odgovarao - kaže on i dodaje da "i dalje u sebi nosi geler te pravedne, poštene i milosrdne Nemačke".

Podsetimo, na sednici Generalne skupštine UN reč će imati stalna predstavnica Nemačke u UN Antje Lendertse, koja je bila najglasnija u antisrpskoj kampanji i prikupljanju glasova za rezoluciju. Ona je lično išla u Keniju i latinoameričke zemlje kako bi ih ubedila da glasaju za rezoluciju, to jest direktno protiv srpskog naroda.

Antje Lendertse
foto: EPA

Lendertseova će predstaviti predlog rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, posle čega se očekuje odgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track