DEJAN VUK STANKOVIĆ ZA KURIR O KRIZI U VLADI CG: Logično je da prosrpske stranke budu protiv Spajićeve vlasti
Foto: Kurir televizija

DEJAN VUK STANKOVIĆ ZA KURIR O KRIZI U VLADI CG: Logično je da prosrpske stranke budu protiv Spajićeve vlasti

Politika -

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković, komentarišući najavu DNP, stranke na čijem čelu je Milan Knežević, za Kurir navodi:

- Spajić očigledno ima negativnu reputaciju među prosrpskim strankama, što je sasvim opravdano zbog izrazito antisrpskog angažmana o pitanju Srebrenice i Kosova i Metohije. Logično je da prosrpske stranke budu protiv njegove vlasti, što zbog ideologije, što zbog biračkog tela - istakao je Vuk Stanković.

Podsetimo, Predsedništvo Demokratske narodne partije (DNP) jednoglasno je donelo odluku o suspenziji dalje podrške vladi Milojka Spajića do ispunjenja više zahteva.

Preduslov da bi DNP uopšte razmatrao opciju dalje podrške vladi Milojka Spajića jeste usvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu najkasnije do kraja juna.

- U slučaju da ne dođe do izglasavanja pomenute rezolucije, čiji je jedan od inicijatora premijer Milojko Spajić, to bi automatski značilo prestanak daljih pregovora i uskraćivanje naše podrške 44. vladi. Predsedništvo DNP veruje da je premijeru jasno da bi neusvajanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu značilo i kraj njegove vlade u ovom formatu parlamentarne većine - poručili su iz DNP.

Milan Knežević

Nikad se ponosnije nisam osećao što sam Srbin

Podsetimo, Milan Knežević se oglasio u petak nakon sramnog poteza Crne Gore na sednici GS UN prilikom izglasavanja rezolucije o Srebrenici. - Nikad se ponosnije nisam osećao što sam Srbin kao juče, a nikad mučnije što sam Crnogorac kao danas. Do juče mala Srbija danas je postala lider nepokornog sveta. A Crna Gora (savetnik Šabanović) još skuplja amandmane ispod stolova i ne sme dići glavu dok frau Berbok ne da dozvolu. Sve za Ibar, Ibar ni za šta. Lako ćemo za obraz, sad je g.... a na red - poručio je on na Instagramu.

Kako navode iz te partije, ako bi ipak bila izglasana rezolucija o genocidu u Jasenovcu, a sve u cilju postizanja dogovora o daljem funkcionisanju parlamentarne većine koja će podržavati vladu, neophodno je da bude ispunjeno još sedam uslova, među kojima su i normiranje srpskog jezika kao službenog, kao i trobojke kao narodne zastave, ali i predlaganje zakonskih rešenja o dvojnom državljanstvu sa Srbijom, kao i smena ministara za koje se sumnja da su povezani sa organizovanim kriminalnim grupama i drugo.

Osuda Predsedništvo DNP poručilo je i da neće podržati rekonstrukciju vlade najavljenu za jun, neće delegirati potpredsednika vlade, ni ministra saobraćaja, koji su bili utvrđeni da koalicionim sporazumom.

Predsedništvo te stranke i juče je u saopštenju najoštrije osudilo odluku vlade

Crne Gore da u Generalnoj skupštini UN glasa za rezoluciju o Srebrenici. - Nelegitimna odluka vlade bez konsultacija s koalicionim partnerima u potpunosti je protiv nacionalnih, državnih i političkih interesa Crne Gore. Rezolucija o Srebrenici, za koju je glasala vlada Crne Gore u svojoj preambuli, osnažuje Rezoluciju 819 Saveta bezbednosti UN od 16. aprila 1993. godine, kojom se Srbiji i Crnoj Gori uvode privremene mere i obaveza sprečavanja genocida uz pretnju dodatnim sankcijama. Ovim činom glasanja vlada Crne Gore je istovremeno proglasila genocidnim i preko 30 odsto sopstvenih građana koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi, istovremeno podstičući nacionalne tenzije i dodatne podele u crnogorskom društvu - smatraju iz DNP.

Kurir.rs

Bonus video:

02:35

MILOJKO SPAJIĆ NEĆE USPETI DA NAPRAVI VLADU Asanović: Udružuje se sa bivšim koalicionim partnerima Mila Đukanovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track