Deo opozicije u Srbiji u kampanju za lokalne izbore, koji će biti održani 2. juna, ušao je praćen razlazom i svađama, a njihovi međusobni sukobi prisutni su i u finišu.

Iako nas od izlaska građana na birališta deli samo pet dana, predstavnici opozicije vreme i dalje troše na međusobne rasprave, dok se od njihovih planova i programa nije čulo ni "p". Ovakvim nedoraslim ponašanjem štete samima sebi, jer takvi potezi, kako ističu sagovornici Kurira, dovode do potpune konfuzije u redovima njihovih birača.

Gledalac Ćuta

Sukobi u opoziciji kulminirali su u nedelju uveče, te je lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta optužio predsednika Novog DSS Miloša Jovanovića da je tokom gostovanja u emisiji "Utisak nedelje" više kritikovao kolege iz opozicije koje izlaze na izbore nego vlast.

img20240320wa0107.jpg
Nenad Kostić 
foto: Nenad Kostić

Interesantno je da Ćuta nije bio učesnik emisije, već se kao gledalac javio da glasa za utiske, ali i da propita Jovanovića, čija stranka bojkotuje beogradske izbore, ali ne i lokalne.

- Druže Miloše, ti potroši više energije na kritikovanje opozicije i reklamiranje bojkota nego što kritikuješ Vučića. Nije mi jasno kad si rekao da si jedino u Beogradu mogao da ubediš ljude iz svoje stranke da ne izađu na izbore, a druge nisi mogao. Na koliko tačno lokalnih izbora izlaziš? - upitao je, između ostalog, Jovanović. Lider Novog DSS odgovorio je da nema utisak da kritikuje opoziciju.

- To je malo provejavalo i večeras, kao da vi sad očekujete da mi zavežemo jezik kad objašnjavamo svoj stav i da na njega nemamo pravo. Moram da objasnim ljudima stav da beogradski izbori nisu izbori - izjavio je on.

Tenzija je bilo i između dela opozicije okupljene u koaliciji Biram borbu, koja će učestvovati na izborima 2. juna, Radomira Lazovića i Miroslava Aleksića, i, s druge strane, Miloša Jovanovića. Lazović i Aleksić su u pomenutoj emisiji istakli da izborni uslovi nisu gori nego 17. decembra, dok Jovanović smatra da su se mnoge stvari pogoršale od decembarskih izbora.

Fatalno

screenshot-3.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Predrag Lacmanović, programski direktor agencije "Faktor plus", komentarišući sukobe u opoziciji, istakao je da nigde nije zacrtano da stranke opozicije moraju biti ujedinjene po svim pitanjima.

- Ovo je jedan logičan sled okolnosti posle dužeg perioda zajedničke borbe, shodno tome što se razilaze članovi i stranke opozicije u različitim pristupima. To je deo svakog političkog života ne samo u Srbiji nego i inače. Ko će više profitirati, to ćemo videti nakon izbora. Ko će kako proći, to je jako teško izmeriti, ali ono što se zna jeste da je dobar deo opoziciono orijentisanih birača u konfuziji da li da izađe ili ne. Faktički, kampanja je bila borba između opozicionih stranaka više nego prava kampanja za ono što nude te stranke građanima - naveo je za Kurir i dodao:

- U suštini, to je borba protiv Aleksandra Vučića i ovih koji izlaze i ovih koji ne izlaze. Ali i između njih je opet borba i tu imamo nekoliko frontova. Lacmanović je poručio da će sadašnja vlast ostvariti prilično ubedljivu pobedu na predstojećim izborima.

- Ona opozicija koja je izašla na prethodne izbore slabija je za aktere koji ne učestvuju, ti akteri su imali bojkotašku kampanju. Tako da s te strane teško da mogu da izađu neokrnjeni i da osvoje neki bolji rezultat, isti kao što su imali na prošlim. Definitivno mislim da će sadašnja vlast ostvariti prilično ubedljivu pobedu, to je moja globalna procena, a sada da li će po lokalima biti neki bolji rezultat opozicije, to ćemo videti - zaključio je programski direktor "Faktor plusa".

screenshot-1.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković poručio je za Kurir da ih svaka svađa košta.

- A posebno košta svađa pred sopstvenim biračkim telom u nazovikultnoj emisiji kakva je "Utisak nedelje". Utisak decenije je da je opozicija fatalno posvađana i da nema jedinstven stav ni po jednom pitanju, osim ukoliko nije stav beskrajno reprodukovanje mržnje prema Vučiću. To nije dovoljno ne za pobedu, nego za ozbiljan rezultat - istakao je on i zaključio:

- Epilog svađa biće najverovatnije slabiji rezultat i kraj karijere nekih opozicionara.

Glasa se u 89 gradova i opština

U Beogradu 14 lista

U nedelju, 2. juna, izbori će biti održani u 89 gradova i opština širom Srbije. Kada je o gradovima reč, osim u Beogradu, glasaće se i u Nišu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Pančevu, Somboru, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Požarevcu, Jagodini, Užicu i Čačku. Za učešće na izborima za Skupštinu grada Beograda utvrđeno je 14 lista, koliko i za Skupštinu Novog Sada, a u Nišu ih je 11.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija "OPOZICIJA ĆE INSISTIRATI NA JESENJIM IZBORIMA" Matić: Cilj - primena MAKEDONSKOG SCENARIJA i dolazak na vlast BEZ PODRŠKE GRAĐANA