OPŠTI HAOS: Umesto da ponude program, deo opozicije ne prestaje sa svađama! NIZ NASTAVILI ĐILAS I MANOJLOVIĆ
Foto: Beta, Beta Milan Ilić

analiza

OPŠTI HAOS: Umesto da ponude program, deo opozicije ne prestaje sa svađama! NIZ NASTAVILI ĐILAS I MANOJLOVIĆ

Politika -

Umesto kampanje i izbornog programa, koji je trebalo već da ponude biračima, nedeljama u taboru opozicije traju žestoke svađe.

Spisak onih koji su se sukobili je podugačak, a najnovija svađa buknula je između Dragana Đilasa, lidera Stranke slobode i pravde, i Sava Manojlovića, lidera pokreta Kreni-promeni, i to zbog obaranja njegove liste na Vračaru zbog neregularnosti.

Potegli i "službe"

Manojlović je najpre optužio Đilasa da mu je oborio listu. Predsednik SSP je uzvratio, te poručio da Manojlović na listi ima "fantomske kandidate za odbornike". Iza ovog sukoba krije se, kako za Kurir ističe politički analitičar Dejan Vuk Stanković, rivalitet i borba za liderstvo.

Savo Manojlović
foto: Printscreen/Instagram

Naime, najpre je Savo Manojlović optužio Dragana Đilasa za to što mu nije usvojena izborna lista u beogradskoj opštini Vračar.

- Kontaktirali smo s predstavnicima Crte povodom vesti da su oborili listu Kreni-promeni na Vračaru. Odgovor je da se Crta ne bavi kontrolom izbornog procesa na opštinskom nivou, iako se njihov advokat nalazi na listi saradnika. Iza obaranja liste stoji Dragan Đilas - napisao je Manojlović na svom nalogu na platformi Iks.

No, ni Đilas mu nije ostao dužan, te mu je brže-bolje odgovorio.

- Govore mi upućeni da je Savo ispostava službe - istakao je lider SSP, između ostalog, te dodao:

Fantomski kandidati

Dragan Đilas
foto: Zorana Jevtić

- Ne znam advokata Tupanjca, koji se žalio sudu, nikad ga u životu nisam video. Ali iz medija i s mreža znam da lista Kreni-promeni na Vračaru ima 230 potpisa manje od zakonskog minimuma, da ima dva fantomska kandidata za odbornike koji su menjali prebivalište, kao i da doktor pravnih nauka nije ispoštovao zakonom predviđen odnos žena i muškaraca na listi. Đilas je dodao da je Manojlović celu svoju kampanju usmerio na njega.

Cirkus oko liste zasmetao je Ani Mihajlovski Grubin, voditeljki i aktivistkinji, koja je dala potpis listi pokreta Kreni-promeni Sava Manojlovića na Vračaru, te je odlučila da povuče svoje ime s liste.

Ana Mihajlovski
foto: Printscreen/Instagram

- Nakon cirkusa u javnosti, a u vezi s listama, ja sam 18. maja pismenim putem obavestila pokret da povlačim svoje ime s lista, kao i podršku bilo kojoj političkoj opciji iz prostog razloga: Ako ja ne mogu posle čitavog ovog cirkusa da shvatim ko je ovde u pravu, ko je ispravan, a ko pokvaren, sigurno da ne mogu da objasnim to bilo kojoj drugoj osobi. Ne mogu da podržim nešto što ne razumem ni sama - napisala je Mihajlovski.

Rivalitet

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković, komentarišući ovaj sukob u razgovoru za Kurir, istakao je da će to demotivisati opozicione birače.

Dejan Vuk Stanković
foto: Kurir televizija

- Borba za liderstvo. Zla kob srpske opozicije. Đilas ne podnosi konkurenciju, Manojlović je "iskoračio", stisnuo zube, izašao na izbore i cilja na Đilasovo biračko telo. Ovaj to zna i sipa "medijski otrov" na Manojlovića. Demotivisaće opozicione birače i utrti put sigurnoj pobedi SNS - istakao je on.

Upitan da li su svađe u opoziciji, kojih je prethodnih nedelja bilo dosta, pokazatelj da opozicija nema jasan program, Dejan Vuk Stanković je poručio:

- Ovo je rivalitet oko glasača, a program nije adut nijednom od njih.

Uvrede i prepucavanja traju nedeljama

Opozicionari se međusobno "čašćavali"

Podsetimo, svađe, prozivke, prepucavanja i uvrede u taboru opozicije ne prestaju, a opozicionari su jedni druge prethodnih nedelja častili uvredama poput "glupani", "potpuni kreteni", "amateri". Sve je počelo kada su izborne liste opozicije odbijene u više beogradskih opština, zbog izmena zakona na kojima su upravo opozicionari insistirali.

Kritike opozicionarima je najpre uputio Bojan Pajtić, nekadašnji lider DS. - To se nikad nije dogodilo, kakav amaterizam - poručio je, između ostalog.

Zatim je opozicija okupljena pod sloganom "Biram borbu" zakazala sastanak na kom su odlučivali da li će se povući s predstojećih izbora. Na ovu vest je reagovao Goran Ješić, nekadašnji poslanik DS. - Kakvi glupani, majko mila! - poručio je on.

Oštru reakciju imao je i Zoran Živković, nekadašnji visoki funkcioner DS, i to na navode Zorana Lutovca, aktuelnog lidera demokrata.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track